• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bezbolni prelazak sa iOS na Android: Google predstavio aplikaciju koja radi sve umjesto vas

Autor Marko Nešović

Prelazak sa jednog operativnog sistema na drugi je ozbiljan poduhvat, kako na računaru, tako i na telefonu, međutim, Google je riješio da vam olakša stvari sa novom aplikacijom.

 Kako prebaciti podatke sa iOS na Android Izvor: Shutterstock/mokjc

Aplikacija koja se zove Switch To Android dostupna je na iOS i omogućava korisnicima da jednostavno prebace svoje podatke sa iPhone na svoj Android telefon. Jedini zahtijevi aplikacije su Google nalog i aktivna internet konekcija, jer se cijeli proces obavlja preko Google Drive.

Prije aplikacije, za ovo ste mogli da koristite sajt www.android.com/switch na kojem postoji uputstvo korak po korak, kako da ovo izvedete bezbolno.

Možda će vas zanimati

Instalacijom aplikacije možete da prebacite podatke kao što su kontakti, kalendari, fotografije i video snimci, uz napomenu da neke podatke poput onih iz aplikacija nije moguće prebaciti. Zato prvo provjerite šta se prebacuje prije nego što krenete da brišete stvari sa starog telefona.

Switch To Android
Izvor: Google

Prelazak sa iCloud na Google Photos

Ono što znamo je da Switch To Android aplikacija dozvoljava prebacivanje slika sa iCloud na Google Photos. Ovo je potez koji će sigurno dovesti nove korisnike na Google platformu, koja nudi 3 puta više besplatnog skladišnog prostora nego Apple, a ako već koristite Android Google Photos ima mnogo više smisla nego iCloud. Naravno, ne treba zaboraviti ni OneDrive kao podjednako dobru alternativu.

Pošto aplikacija za prebacivanje ne podržava prebacivanje podataka iz drugih aplikacija, ovo je moglo da se riješi na elegantniji način, jer postoje aplikacije koje imaju verzije za Android i IOS, ali i alternative, koje mogu biti predložene kako bi se cijeli proces olakšao.

Apple jeste vrlo striktan oko toga ko sme da koristi vaše podatke i za šta, pa je prebacivanje podataka sa iOS na Android proces koji je komplikovan zbog potrebne validacije za svaku aplikaciju. Sa druge strane, to je i prilika da razvojni timovi naprave sistem koji omogućava prebacivanje podataka iz jednog operativnog sistema u drugi, bez mnogo muke.

Možda će vas zanimati

Switch To Android za sada podržava samo bežično prebacivanje podataka, što nam se ne sviđa previše, posebno ako na telefonu imate mnogo podataka, pa cijeli proces umije prilično da potraje. Stoga očekujemo da će Google u nekom trenutku omogućiti i žični transfer fajlova, kako ne biste gubili pola dana u procesu, posebno ako imate uređaje sa 256 ili 512 GB podataka.

Switch to Android aplikacija
Izvor: YouTube/9to5Google

Ima mjesta za napredak

Nova aplikacija je svakako mnogo elegantnija od prethodnog metoda: "bekapujte sve na Google Drive", i pošto je ovo prva verzija, vjerujemo da će vremeno evoluirati u mnogo praktičnije i sveobuhvatnije rešenje. Novu aplikaciju možete skinuti ovdje.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS