• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Apple donio kontroverznu odluku: Neće svi telefoni moći da se popravljaju

Autor Marko Nešović

Apple je odlučio da sprovede nove bezbjednosne mjere po kojima nijedan iPhone koji vlasnici označe ukradenim ili izgubljenim neće više moći da se popravlja.

 Apple nece popravljati Activation Lock telefone Izvor: Shutterstock/Donenko Oleksii

Prema informacijama koje prenosi čuveni sajt MacRumors, interni dopis kompanije Apple daje instrukcije zaposlenima da ne treba da popravljaju telefone koji su u nekom trenutku označeni kao ukradeni, ili ih je vlasnik onesposobio sa udaljene lokacije.

Obeshrabrivanje lopova

Deluje kao da je u pitanju korak na koji se Apple odlučio kako bi obeshrabrili lopove, s obzirom na to da su iPhone telefoni koji najduže zadržavaju svoju vrijednost. Apple je poznat po bezbjednosnim mjerama koje implementira na svoje telefone, a jedna od njih je mogućnost zaključavanja sa udaljene lokacije.

Možda će vas zanimati

Ovako zaključani telefoni (Activation Lock) vezani su za naloge svojih vlasnika i nemoguće je otključati ih bez njih, bar legalnim kanalima. Zaključani iPhone je jedino bilo moguće otključati preko naloga vlasnika ili preko nekoga ko je imao pristup GSMA registru – Apple prodavcima ili ljudima koji su mijenjali statuse ovih telefona u registgru za novac.

GSMA registar

Kada se neki iPhone ukrade, on se obilježava ukradenim u GSMA registru uređaja, internacionalnoj bazi podataka u kojoj se nalaze informacije o ukradenim i izgubljenim telefonima. GSMA registar se oslanja na IMEI koji je jedinstven za sve uređaje, i koji omogućava kompanijama kao što je Apple da provjeri da li je telefon označen kao ukraden ili izgubljen kada se odnese na popravku.

Apple je prije odbijao da popravlja iPhone telefone koji su izgubljeni ili ukradeni, ali samo kada je na njima bila aktivna Find My opcija. Sada se lista uslova proširuje, što znači da će se ukradeni ili izgubljeni telefoni teže prodavati, posebno ako imaju neko oštećenje.

Kako radi Apple Find My funkcija
Izvor: YouTube/Apple Support

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS