• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stigli su Wi-Fi 6 i 7: Gdje su nestali broj 5, 4 i drugi bežični standardi?

Autor Marko Nešović

Wi-Fi 7 hardver se uveliko sprema, a Wi-Fi 6 se već dvije godine unazad ugrađuje u telefone, tablete i laptopove, ali da li ste se ikada zapitali kako smo odjednom došli do broja 6? Šta se desilo sa prethodnicima?

 Wi-Fi standardi i nazivi šta znače Izvor: Shutterstock/Modvector

Danas je Wi-Fi deo naših života. Danas se u kafiću prvo pita za Wi-Fi šifru, a onda poručuje kafu, Međutim, oni stariji među nama se sjećaju života bez bežičnih konekcija i pametnih telefona.

Wi-Fi je predstavljen 1990. godine i njegova oznaka i terminologija su ustoličene od strane Instituta za Elektronski Inženjering (IEEE) kada je definisan 802.11 standard sa tehničkom dokumentacijom za standardizaciju bežičnih računarskih mreža.

Možda će vas zanimati

U početku i nekoliko godina nakon definisanja standarda, Wi-Fi verzije su opisivane brojem standarda – 802.11 sa dodatkom verzije. Prva verzija je bila 802.11-1997, i potpuno je jasno zbog čega 99% nas nikada nije čulo za nju. Nedugo poslije toga 1999. godina je donijela dvije nove verzije: 802.11a i 802.11b.

WiFi
Izvor: Smart Life/ Unsplash/ Paul Hanaoka

Uprkos očiglednim prednostima 802.11a je radio na 5 GHz umjesto na 2,4 GHz i imao je veći protok, ali se nije proširio mnogo van poslovnih okruženja. Mnogo jeftiniji 802.11b je bio podesniji za šire narodne mase jer je imao i mnogo veći domet, iako su brzine bile znatno lošije.

Nakon toga, na svakih nekoliko godina viđali smo nove i unapređene verzije 802.11 standarda, koje su postajale standard i novo ime koje su promovisali proizvođači širom svijeta.

Nakon 802.11b stigao je 802.11g, i to je bio prelomni trenutak kada se Wi-Fi uvukao u naše domove. Jeftini ruteri su počeli da se sve češće pojavljuju u periodu kada je počela široka adaptacija Wi-Fi standarda.

Nakon 802.11g stigao je 802.11n, i dalje najpopularniji na svijetu, ali su i njega prestigli 802.11ac i 802.11ax. Svaka nova generacija donosila je značajna unapređenja na poljima protoka i dometa, omogućavajući najbitniju stvar – bolje korisničko iskustvo.

Možda će vas zanimati

Između popularnih Wi-Fi verzija bilo je tu još mnogo različitih standarda kao što su 802.11ad i 802.11aj koji su unaprijedili Wi-Fi, ali nisu postale verzije koje su proizvođači usvojili kao “novi Wi-Fi".

WiFi 6 za početnike
Izvor: Smart Life/ @Power Cert

802.11be

Iako još uvijek nije formalno usvojen, 802.11be je novi kandidat za narednu Wi-Fi generaciju, odnosno Wi-Fi 7. Ako se pitate kako je došlo do nove nomenklature, morate da znate da Wi-Fi Alijansa nema standarde kao IEEE, ali ova neprofitna organizacija u svom vlasništvu ima autorska prava na naziv “Wi-Fi” i tako se ponaša kao krovna organizacija za testiranje sertifikacija i dodjeljivanje standarda.

Sa druge strane i IEEE nomenklatura sa A, B, G, N, pa opet A, pa sada opet B je zbunjujuća, te su ljudi iz Wi-Fi Alijanse riješili da daju svoj doprinos pojednostavljivanjem nomenklature standarda. Umjesto zbunjujućih slovnih oznaka, dobili smo brojeve.

Nove oznake će se podudarati sa novim standardima koji će se pojavljivati, ali će značajno olakšati njihove nazive, pa smo tako umjesto 802.11ax dobili Wi-Fi 6, što se brzo primilo među korisnicima i istom brzinom ušlo u upotrebu.

Besplatni WiFi znak
Izvor: SMARTLife / Unsplash / Markus Spiske

Napomenućemo samo da se Wi-Fi brendiranje nikada nije sprovelo na starijim standardima 802.11g (Wi-Fi 3), 802.11a (Wi-Fi 2), 802.11b (Wi-Fi 1) i 802.11-1997 (Wi-Fi 0).

U budućnosti ćete na ruterima sigurno naći 802.11 oznake, ali djeluje da će svi uskoro zaboraviti na slovne sufikse i fokusiraće se na nove nazive. Uostalom, zamislite da je Apple umjesto iPhone 13 izbacio iPhone 11ax...

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS