• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Wi-FI 7 bi mogao da donese još brži internet: Nove verzije će ići i do 40 gigabita u sekundi

Autor Milan Živanović

Prema onome što tvrdi MediaTek, Wi-FI 7 bi trebalo da stigne već 2023. godine, ali ostaje da se vidi koliko će široko biti rasprostranjen.

 Wi-Fi 7 super brzi internet Izvor: Smart Life/ Unsplash/ Ken Friis Larsen

Budući da zbog pandemije veći dio građana vrijeme provodi kod kuće, Wi-Fi je još više dobio na značaju – od početka 2021. se govori i o šestoj generaciji WI-Fi mreže koja je donijela veću brzinu i efikasnost, a sada su tu i vesti o sedmoj generaciji.

Wi-Fi 6 se od početka fokusira na objekte u kojima je intenzivnija cirkulacija ljudi (na primjer aerodromi, bolnice, tržni centri), budući da rješava probleme zagušenog protoka.

Možda će vas zanimati

Od početka situacije s korona virusom povećala se potreba za većom brzinom obrade podataka, što traži stabilnu komunikacionu mrežu – internet bez prekida i pauza, bez smetnji.

Novije Wi-Fi verzije nude veće brzine od starijih, što je i očekivano, ali su razlike tolike da će svako odmah primetiti ogromno poboljšanje.

Sljedeća generacija, već poznata kao Wi-Fi 7, je nešto što bi trebalo da raduje sve one koji žude za super-brzim internetom. Prema posljednjim demonstracijama koje je izvela MediaTek, sedma generacija može da se pohvali mnogo većom brzinom, a iz Wi-Fi alijanse tvrde da se radi o čak 40 gigabita u sekundi.

Poređenja radi, Wi-Fi 6 ide do 9,6 gigabita u sekundi, što je prilično brzo, ali bi potencijal od 40 gigabita mogao da otvori vrata koja danas ne možemo ni da zamislimo – da na primer stvori uslove za još više bežičnih uređaja s internet konekcijom, koji bi funkcionisali jednako dobro kao i oni s kablovskom povezanošću.

Wi.Fi 7
Izvor: Smart Life/ Intel Technology

Prema onome što tvrdi MediaTek, Wi-FI 7 bi trebalo da stigne već 2023. godine, ali ostaje da se vidi koliko će široko biti rasprostranjen. Na brzinu interneta na kraju krajeva utiču i druge stvari, pa ako je neki paket ograničava na jedan gigabit u sekundi, teško da će magično skočiti na 40 gigabita.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS