• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Donijeta direktiva - jedan punjač za sve uređaje!

Autor Dragana Božić

Android proizvođači su gotovo listom odabrali USB Type-C tip punjača i kabla, ali šta će do kraja reći kompanija Apple - koja se protivi ovoj direktivi?

 Jedan punjač za sve uređaje Izvor: SmartLife / Marko Nešović

Odbor za zaštitu potrošača Evropskog parlamenta usvojio je direktivu kojom se uvodi jedan isti i jedinstvenpunjač za sve elektronske uređaje, a o odluci se razmišlja već bezmalo godinama!

Direktiva predviđa da potrošači ne treba da kupuju novi punjač ili kabl za svaki novi uređaj, već da budu u mogućnosti da koriste jedan USB-C punjač za sve male i srednje elektronske uređaje, među kojima su telefoni, smartfoni, plejeri, gejming ručne konzole, tableti, elektronski čitači i knjige, IoT uređaji, električni gedžeti za ličnu higijenu ili ljepotu i mnogi drugi.

Sada i zvanično usvojena direktiva, između ostalog, ima za cilj da se smanji kloličina elektronskog otpada u kojem se, kako kaže UN planeta guši, i osigura održivost na tržištu Evropske Unije.

“Pola milijarde punjača za mobilne uređaje se isporučuju širom kontinenta svake godine, generišući 11.000 do 13.000 tona e-otpada. Isti punjač za sve uređaje je bolje rješenje za sve. To će pomoći životnoj sredini, uštediti novac i smanjiti nepotrebne troškove“, istakao je Aleks Saliba, član Evropskog parlamenta.

Poslanici Evropskog parlamenta takođe traže i harmonizaciju kada je u pitanju bežično punjenje.

"Sve većom upotrebom bežičnog punjenja, poslanici EU traže od Evropske komisije da predstavi strategiju do kraja 2026, kako bi svi bežični punjači bili kompatibilni i kako bi se izbjegla nova fragmentacija na tržištu", navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta.

Nacrt zakona će biti usvojen u maju, a poslanici EU polako započinju pregovore sa vladama zemalja članica o konačnom obliku zakona, koji potom svaka zemlja treba da usvoji na svom nivou.

Savjet EU je u cilju bolje informisanosti potrošača predložio i stavljanje piktograma sa informacijom da li se uređaj nudi zajedno s punjačem, kao i oznake sa specifikacijama punjenja. Poslije donošenja zakona, industrija će imati prelazni rok od dvije godine da se prilagodi prije početka primene.

Samo u EU je tokom 2020. godine prodato oko 420 miliona mobilnih telefona i drugih elektronskih uređaja, a najveći dio tih telefona stigao je sa punjačem i pratećim kablom.

Potrošači imaju u prosjeku oko tri punjača za mobilne telefone. od kojih dva koriste redovno. Uprkos tome, 38 odsto potrošača je izjavilo da su bar jednom imali problem da napune telefon, jer dostupni punjači nisu bili kompatibilni. S tim u vezi potrošači godišnje potroše oko 2,4 milijarde evra na samostalne punjače koji ne dolaze s elektronskim uređajima. Procjenjuje se da od odloženih i nekorišćenih punjača godišnje nastaje do 11.000 tona elektronskog otpada.

Apple nije zadovoljan

I dok većina Android proizvođača, ali i proizvođača dodatne opreme opisane u tekstu već koristi USB Type-C punjače, kompanija Apple još uvijek se opire da na svoj iPhone stavi upravo taj tip priključka i stoji čvrsto pri svom stavu da je Lightning port stvar njihovog (boljeg) izbora, kao i pri stavu da će jedan isti priključak za punjač ubiti inovacije. 

S druge strane, kompanija Apple prva je izbacila punjač ne samo iz iPhone paketa, nego i iz pratećih pakovanja svojih muzičkih plejera, tableta, ali i bežičnih punjača sa kojima isporučuje samo USB kabl, ne i zidni adapter, iako se uređaj zove - punjač.

Huawei već isporučuje

Proizvođači Android telefona izbacili su USB Type-C punjače polovično. Recimo Samsung i Nokia izbacuju punjače iz nekih svojih serija telefona dok ih isporučuju sa drugim. Xiaomi je pokušao da izbaci punjač sa svojom prošlogodišnjom serijom premijum telefona, ali je naišao na ogroman otpor potrošača, dok Huawei do sada nije spominjao takvu opciju i sa svojim telefonima pakuje isključivo punjače najveće brzine koju dati uređaj podržava.

Ipak, Huawei kompanija radi proaktivno na tome da jedan isti punjač bude namijenjen svim uređajima, pa tako punjač najnovijeg laptopa MateBook 14S od 90 vati podržava brzo punjenje Huawei telefona, slušalica, tableta i drugih uređaja maksimalnom brzinom koju ti uređaji podržavaju. Vjerujemo da je ovakav pristup i bio cilj EU, a to osim što vas lišava kupovine više punjača omogućava i da nosite manje stvari sa sobom, jer - jedan punjač puni sve te uređaje.

Šta vi mislite o svemu ovome?

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS