• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tržište telefona palo za 11% u 2022: iPhone drastično porastao, svi Android proizvođači zabilježili veliki pad

Autor Marko Čavić

Canalis i Counterpoint Research objavili su Q1 2022 rezultate koji su prilično deprimirajući za Android proizvođače, ali sjajni za iPhone.

 Tržište telefona palo za 11% u 2022: iPhone drastično porastao, svi Android proizvođači zabilježili veliki pad Izvor: Canaly

Canalis je objavio svoj kompletiran izvještaj o globalnoj isporuci pametnih telefona za prvi kvartal 2022. godine (od 1. januara do 31. marta tekuće godine), a brojke pokazuju da je Samsung ponovo ostao na vrhu.

Južnokorejski gigant je pobijedio u još jednoj trci sa 73,7 miliona isporuka uređaja i obezbijedio 24% globalnog udjela na tržištu pametnih telefona.

Možda će vas zanimati

Ukupno je isporučeno 311,2 miliona pametnih telefona u ovom periodu, što je 11% manje nego u isto vrijeme prošle godine i to je prvi značajan pad od popuštanja kovid pandemije u svijetu, što znači da je korona uzdrmala tržište više, nego što je bilo očekivano i da se ono još uvijek nije oporavilo.

Ovaj izvještaj još jednom ukazuje na promenu navika kupaca, koji se u sve većem broju okreću zvaničnim repariranim telefonima tj. polovnim smartfonima umjesto novim, koji su zanačajno skuplji i manje se isplate u ovom trenutku.

Apple je ostao na drugom mjestu sa 56,5 miliona isporuka i sa tržišnim udelom od 18%, dok se ova kompanija jedina može pohvaliti godišnjim rastom u Top 5 najboljih kompanija - i to od 8%.

Xiaomi (39,2 miliona), Oppo (29 miliona) i vivo (25,1 miliona) ostali su ostalih pet najboljih kompanija u pogledu isporuka i svi su zabilježili pad u odnosu na isti period prošle godine.

HONOR vodi u kini opet

Kinesko tržište je pretrpilo značajan pad tokom perioda, a XIaomi, Oppo i vivo su izgubili više od 20% svojih isporuka u poređenju sa istim periodom prošle godine. Nedostatak komponenti, tekuće blokade zbog COVID-a i rastuća inflacija pripisuju se slaboj potražnji.

S druge strane HONOR je bio jedini brend koji je na tržištu matične zemlje poslovao veoma dobro tokom pomenutog perioda i osigurao je prvo mjesto u pogledu isporuka sa 15 miliona prodatih jedinica. Prema još jednom izveštaju koje je objavio Counterpoint Research, HONOR je ostvario najveći skok u prvom kvartalu zauzimajući četvrto mjesto po udelu na kineskom tržištu sa 16,9%, što predstavlja značajni napredak u odnosu na 5,5% koliko je iznosio udeo u prva tri mjeseca 2021. Takođe, i ova analitička kompanija potvrđuje da je zabilježen rast prodaje HONOR-a od 15,5% u odnosu na prethodni kvartal (Q4 2021).

Pogledajte najnoviji HONOR telefon u Srbiji:

Situacija u Africi i na Bliskom istoku nije bila mnogo bolja jer su isporuke Xiaomi kompanije u oba regiona pale za 30%. Severna Amerika je bila jedini region koji je doživeo rast tokom proteklog kvartala sa Apple-ovom serijom iPhone 13 i Samsung-ovim Galaxy S22 triom koji su prednjačili drastično u odnosu na sve ostale konkurente. LG je gotovo iščezao sa tržišta u SAD, a njegovo mjesto su podijelili TCL tj. Alcatel i posebno Motorola.

Gledajući period 2022. godine koji sledi, analitičari predviđaju poboljšanja u lancima snabdijevanja i oporavak potražnje pametnih telefona, ali tek u drugoj polovini godine.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS