• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evropski zakon striktan, iPhone i Android će morati da imaju isti punjač!

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Sva nova potrošačka elektronika koja se prodaje u Evropi će do kraja 2024. godine morati da koristi USB-C port za punjenje.

 Svi telefoni će morati imati isti punjač Izvor: SMARTLife

Evropski parlament je danas velikom većinom izglasao uvođenje USB-C porta kao zajedničkog rješenja za punjenje u širokom spektru potrošačkih elektronskih uređaja, uključujući iPhone telefone. 602 poslanika je glasalo za, 13 protiv, a osam je bilo uzdržano.

Ovaj zakon primorava sve proizvođače potrošačke elektronike, koji prodaje svoje proizvode u Evropi, da osiguraju da se njihovi uređaji pune putem USB-C porta. Ovo će posebno uticati na Apple, jer na svojim pametnim telefonima naširoko koristi Lightning konektor umhesto USB-C. Poslanici Evropskog parlamenta tvrde da će ovaj potez smanjiti elektronski otpad, poboljšati održivost proizvoda i učiniti korišćenje istih praktičnijih.

"Do kraja 2024. svi mobilni telefoni, tableti i kamere koji se prodaju u EU moraće da budu opremljeni USB Type-C portom za punjenje. Od prolheća 2026. obaveza će se proširiti i na laptopove", navodi se u saopštenju za javnost. "Prema novim pravilima, potrošačima više neće biti potreban drugačiji punjač svaki put kada kupe novi uređaj, jer će moći da koriste jedan punjač za čitav niz malih i srednjih prenosivih elektronskih uređaja".

"Bez obzira na proizvođača, svi novi mobilni telefoni, tableti, digitalne kamere, slušalice, ručne konzole za video igre, prenosivi zvučnici, e-čitači, tastature, miševi, prenosivi navigacioni sistemi, slušalice i laptopovi koji se pune preko žičanog kabla i rade sa snagom do 100 vati, moraće da budu opremljeni USB Type-C portom", objašnjava Evropski parlament.

"Svi uređaji koji podržavaju brzo punjenje sada će imati istu brzinu punjenja, omogućavajući korisnicima da pune svoje uređaje istom brzinom sa bilo kojim kompatibilnim punjačem", dodaje se u saopštenju.

Izuzetak su uređaji poput pametnih satova, koji su premali da bi ponudili USB-C port. Kompanije će takođe morati da obezbijede namjenske etikete kako bi jasno obavijestili potrošače o karakteristikama punjenja uređaja koji kupuju. Pored toga, EU nastoji da obezbijedi da rješenja za bežično punjenje budu interoperabilna kako se tehnologija vremenom bude razvijala.

Preostalo je da Evropski savjet sada odobri zakon kako bi mogao da bude objavljen u službenom listu EU. Stupiće na snagu 20 dana nakon objavljivanja, a njegovi zahtjevi će početi da se primjenjuju na nove uređaje za 24 mjeseca. Proizvodi koju su pušteni u prodaju prije tog datuma biće izuzeti.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS