• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kanje Vest kupuje Parler, mrežu koja sebe smatra bastionom slobodnog govora

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Nakon vrijeđanja Jevreja i zaključavanja Twitter i Instagram naloga, Kanje Vest je riješio da kupi platformu Parler.

 Kanje Vest kupuje Parler Izvor: YouTube / REVOLT

Parler, društvena mreža koja se predstavlja kao alternativa platformi Twitter, ali bez cenzure, biće preuzeta od strane američkog repera Kanjea Vesta. Matična kompanija Palement Technologies kaže da je sklopila načelni sporazum sa reperom o kupovini "pionirske platforme za slobodu govora".

"U svijetu gdje se konzervativna mišljenja smatraju za kontroverzna, moramo da osiguramo pravo da se slobodno izražavamo", rekao je Vest u izjavi za medije.

Parler je neretko bio tema brojnih kontroverzi od svog osnivanja 2018. godine. Veoma je popularan među konzervativcima, kao i onima koji optužuju Twitter i Facebook da žele da ućutkaju njihove glasove o pitanjima kao što su Tramp i COVID19.

Ipak, nakon upada u prostorije Kapitola 6. januara prošle godine, Parler je uklonjen sa App Store i Google Play prodavnice. Kako bi mogla da se vrati, aplikacija je morala da promijeni svoju politiku moderacije, kao što je to morala da učini i Truth Social, društvena mreža Donalda Trampa. Tehnološki gigant je svojim korisnicima ponovo omogućio pristup aplikaciji nekoliko mjeseci kasnije, ali Parler-u je veću glavobolju zadavao Google, jer ga je vratio tek u prošlog mjeseca, punih 18 mjeseci nakon zabrane.

Parler kaže da će Vestova predložena akvizicija osigurati stvaranje "neponištivog ekosistema u kojem su svi glasovi dobrodošli", a generalni direktor Džordž Farmer pozdravio je umjetnika kao "saborca u borbi za slobodu govora". Obe strane namjeravaju da sklope konačan kupoprodajni ugovor i očekuje se da zaključe posao tokom četvrtog kvartala 2022.

Vest, koji se udaljio sa društvenih mreža nakon američkih izbora za predsjednika, ponovo je počeo da tvituje prošle nedjelje, ali su njegovi Twitter i Instagram nalozi ubrzo zaključani zbog antisemitskih komentara, kako u svojim tvitovima, tako i u objavama razgovora koje je vodio sa reperom Didijem.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS