• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čak 40 odsto čipova koje Rusija uveze iz Kine je neispravno

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Zbog sankcija, Rusija je primorana da se oslani na kinesko sivo tržište čipova, ali ovaj vid snabdijevanja sa sobom donosi i velike probleme.

 Rusija zbog sankcija uvozi čipove iz Kine Izvor: Unsplash

Sankcije koje su zapadne zemlje uvele Rusiji su se u velikoj mjeri odrazile na njenu sposobnost kupovine čipova, što znači da su morali da pribjegnu kupovini iz Kine. Ipak, kako piše ruski Komersant, izgleda da ovo nije bilo idealna zamjena, jer je značajan procenat ovih čipova neispravan.

Naime, prije sukoba u Ukrajini i sankcija koje su uslijedile, procenat neispravnih čipova uvezenih u Rusiju je bio 2%. Sada, skoro osam mjeseci kasnije, ruski list tvrdi da je taj broj skočio na nevjerovatnih 40%.

Rusija za ove brojke krivi pandemiju koja je uticala na lanac snabdijevanja i sankcije koje su je primorale na uvoz čipova sa kineskog sivog tržišta, zbog čega stepen kontrole kvaliteta opada. Ovakav način snabdijevanja ne donosi sa sobom samo rizik od neispravnih čipova, već je i vrlo nepouzdan i spor.

Veliki broj stranih kompanija je napustio Rusiju kao rezultat uvoznih ograničenja, a one koje su ostale moraju da posluju sa kineskim kompanijama koje su zaobišle sankcije koje se odnose na poluprovodnike.

Poređenja radi, stopa neispravnosti čipova od 2%, kakvu je Rusija imala prije sukoba, je stopa koja se ne smatra baš optimalnom i može proizvođačima elektronike da izazove značajne probleme sa kvalitetom. Stopa od 40% je opasno blizu toga da se zalihe smatraju neupotrebljivim, i nesumnjivo će dovesti do poskupljenja domaće elektronike.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS