• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Troškovi proizvodnje iPhone 14 drastično skočili u odnosu na prošlu godinu

Autor Ilija Baošić

Kompanija Apple ove godine mora da izdvoji 20% više novca za proizvodnju uređaja iPhone 14 serije.

 Povećane cijene Iphon eu Evropi Izvor: YouTube / Marques Brownlee

Uprkos ekonomskoj krizi, kompanija Apple nije podizala cijene svojih novih iPhone uređaja u SAD. Nažalost, ovo se ne odnosi na cijeli svijet, pa su poskupljenja na drugim tržištima iznosila do 26%, a domaće potrošače je prošlog mjeseca šokirala cijena iPhone 14 uređaja u regionu.

Ukoliko se pitate zašto je Apple podigao cijenu svojih pametnih telefona, najbolji odgovor nam stiže od Nikkei Asia. Naime, prema njihovim tvrdnjama, cokena proizvodnje najnovijih iPhone modela je skočila nevjerovatnih 20% u odnosu na prethodnu godinu.

Od uvođenja Pro Max modela u svoju seriju, koji nas možda uskoro napuštaju, Apple je za proizvodnju ovog modela morao da izdvoji između 400 i 450 dolara po uređaju. Usljed pandemije i poremećenih lanaca snabdjevanja, cijena proizvodnje iPhone 13 Pro Max je skočila na 461 dolar, da bi ovogodišnji model giganta iz Kupertina koštao nevjerovatnih 501 dolar.

Interesantno je da je usljed nestašice čipova Apple morao da izdvoji 2,4 puta više za proizvodnju A16 čipseta u odnosu na A15, što je nesumnjivo uticalo na odluku kompanije da ovaj procesor pokreće samo iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max uređaje, dok su iPhone 14 i iPhone 14 Plus kupci morali da se zadovolje performansama prošlogodišnjeg čipa.

Dodatno, iako su CMOS senzori kamere ove godine veći za 30%, njihova cijena je skočila 50%, a povećani su i cijene ekrana, koje za potrebe kompanije izrađuje južnokorejska kompanija Samsung.

Nikkei takođe tvrdi da su komponente za iPhone 14 uređaje, koje proizvode američke kompanije, poskupjele za 10% i čine trećinu troškova novih pametnih telefona. Drugi najveći dobavljač komponenti je Južna Koreja, a kineski udio je dodatno opao ove godine, jer Apple pokušava da što manje zavisi od proizvoda iz ove zemlje. Nedavno smo vidjeli da je tehnološki div prvi put počeo da proizvodi flagship uređaje u Indiji.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS