• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Misteriozni objekat koji fascinira naučnike napušta naš Solarni sistem

Autor Vesna Kerkez

Oumuamua, prvi poznati međuzvezdani objekat koji je stigao u naš Sunčev sistem, fascinirao je svojom pojavom naučnike i astronome širom sveta. Sada je ovaj misteriozni objekat prošao Plutonovu orbitu i na putu je da nas napusti zauvek.

 Oumuamua misteriozni objekat napusta nas Solarni sistem  Izvor: European Southern Observatory

Kada je 2017. godine Oumuamua ušao u naš Solarni sistem, astronomi su 11 dana sakupljali podatke o ovom čudnom objektu koji je podijelio naučnu zajednicu, a svijetom je odjeknula vijest da neki od njih ne isključuju mogućnost da je u pitanju vanzemaljska tvorevina. Jedan od tih naučnika, koji je i predvodnik ove ideje je Avi Leb, profesor na univerzitetu Harvard.

Na prvi pogled, ova teorija djeluje malo vjerovatno, ali Leb je prezentovao neke veoma interesantne činjenice.

Oumuamua je ušao u naš solarni sistem iz pravca zvijezde Vega, koja je udaljena 25 svjetlosnih godina, a stvari su postale veoma interesantne dok je prolazio pored Sunca. Umjesto da uspori tokom udaljavanja od naše zvijezde, kao što to rade drugi objekti u svemiru pod uticajem snažne gravitacije, Oumuamua je zapravo ubrzao i ostavio naučnike u čudu.

Zatim, tu je i pitanje izuzetno neobičnog sastava i oblika ovog objekta, tvrdi Leb. Mnogi astronomi su njegov oblik uporedili sa oblikom tompusa, a problem sa tim je da su šanse da se prirodno postigne ovakva geometrija toliko male, da je to upalilo mnoge crvene lampice. Isti problem se javlja i sa materijalima od kojih je sačinjen Oumuamua. Leb tvrdi da su previše reflekovali svjetlost da bi bili komad tipičnog svemirskog kamena ili leda.

Izvor: European Southern Observatory

Leb je priznao da njegova teorija može biti prilično izazovna za razumijevanje. "Neki ljudi ne žele da razgovaraju o mogućnosti da tamo postoje druge civilizacije. Vjeruju da smo posebni i jedinstveni. Mislim da je to predrasuda koju treba napustiti".

Naravno, mnogi naučnici se ne slažu sa Avijem Lebom, ali od otkrića 2017. godine, Oumuamua je ostao misterija za naučnike i nije postignut značajan napredak u razumijevanju ovog objekta, ali jedno je sigurno - Oumuamua putuje izuzetno brzo.

Izvor: NASA

Kada je ovaj međuzvjezdani objekat bio najbliže Zemlji, kretao se brzinom od 87,3 kilometara u sekundi. To je tri puta brže od prosječnog objekta u asteroidnom pojasu, 109 puta brže od metka i samo 0,017% brzine svjetlosti.

Uprkos velikoj brzini, Oumuamua tek sada, pet godina kasnije, napušta naš Solarni sistem. Upravo je prošao Plutonovu orbitu, prelazeći preko 4,5 miliona kilometara svaka 24 časa. Ipak, potrebno je još dvije godine da u potpunosti napusti prostor za koji se smatra da pripada našem Sunčevom sistemu.

Dok Oumuamua žuri ka međuzvjezdanom prostoru, napuštajući nas zauvijek, naučnici još uvijek nisu uspjeli da ga klasifikuju. Prvo se smatralo da je asteroid - velika stijena iz dalekog zvjezdanog sistema - a zatim kometa - svemirski komad leda koji se odvojio i uputio ka nama, ali koncenzus nikada nije postignut, a naučnicima je preostalo da proučavaju malu količinu podataka koja je prikupljena o ovom objektu dugačnom 400 metara i spekulišu o njegovom postanku dok se udaljava od nas.

Pogledajte kako izgleda svemirski katapult koji je NASA nedavno testirala:

(MONDO) 

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS