• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rizik za čovječanstvo: Ilon Mask i brojni stručnjaci traže zaustavljanje razvoja vještačke inteligencije

Autor Dragana Božić

U otvorenom pismu, Ilon Mask, Stiv Vozniak i brojni stručnjaci pozvali su da se pauzira razvoj vještačke inteligencije.

 Stručnjaci protiv vještačke inteligencije Izvor: Pexels, YouTube / The Babylon Bee

Iako može biti veoma korisna, vještačka inteligencija (AI) predstavlja i veliku opasnost. Najbolji dokaz toga jeste veliki broj stručnjaka, izvršnih direktora i tehnoloških preduzetnika, koji su svoje nezadovoljstvo napretkom i primjenom ove tehnologije izrazili u otvorenom pismu.

Nazvano "Pauzirajte gigantske AI eksperimente", otvoreno pismo Future of Life grupe poziva AI laboratorije da na najmanje 6 mjeseci pauziraju treniranje sistema vještačke inteligencije moćnijih od GPT-4 modela. Na ovaj poziv su svoj potpis stavili mnogi ljudi visokog profila, poput Ilona Maska i suosnivača kompanije Apple, Stiva Vozniaka. Kako tvrdi grupa, vještačka inteligencija predstavlja "dubok rizik za društvo i čovječanstvo" i da bi razvojem i primjenom tehnologije "trebalo planirati i upravlja sa posebnom pažnjom i srazmjernim resursima".

Grupa tvrdi da to trenutno nije slučaj. Umjesto toga, laboratorije se utrkuju da nadigraju jedna drugu kako bi što prije napravile vještačku inteligenciju sljedeće generacije, bez razmišljanja o posljedicama. Osim pauze u razvoju i primjeni, Future of Life u pismu takođe poziva vlade da se uključe i, ako je potrebno, spriječe dalji razvoj.

"AI laboratorije i nezavisni eksperti treba da iskoriste ovu pauzu kako bi implementirale skup dogovorenih bezbjednosnih protokola za dizajn i razvoj naprednih vještačkih inteligencija koje će rigorozno nadgledati nezavisni spoljni stručnjaci. Ovo zapravo i nije pauza u razvoju vještačke inteligencije, već samo korak unazad kako bi se udaljili od opasne trke ka sve većim nepredvidivim modelima sa dodatnim sposobnostima", navodi se u otvorenom pismu.

Grupa poziva vlade širom svijeta da rade zajedno kako bi uspostavile sisteme za kontrolisanje AI tehnologije, uključujući nova regulatorna tijela, tehnologiju koja će bez greške razlikovati ljudske tvorevine od onih koje je stvorila vještačka inteligencija itd.

Interesantno je da je Ilon Mask promijenio mišljenje o vještačkoj inteligenciji, pogotovo jer je jedan od osnivača kompanije OpenAI koja nam je donijela ChatGPT, odnosno čiji model koristi Microsoft u Bing pretraživaču, ali i Viber za potrebe svog čet-bota.

Ukoliko je vjerovati glasinama, OpenAI privršava kraju testiranje GPT-5 modela, koji bi navodno trebao da postane prvi AI model koji će postići generalnu vještačku inteligenciju.

Da li ste vidjeli kako izgleda Shoon, igra koju je kreirala vještačka inteligencija?

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS