• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počelo je: Kompanija kaže da će zamijeniti radnike vještačkom inteligencijom

Autor Dragana Božić

Ono zbog čega su mnogi strahovali počinje da se ostvaruje - vještačka inteligencija preuzima ljudske poslove.

 Otpuštaju radnike zbog vještačke inteligencije Izvor: Unsplash

Ukoliko ste svima pričali da će nas vještačka inteligencija jednog dana sve zamijeniti, pravo je vrijeme da saopštite prijateljima da ste sve vrijeme bili u pravu, jer je jedna od najvećih medijskih i PR kompaniju u Kini, Bluefocus Intelligent Communications Group, upravo najavila da će uposliti AI umjesto eksternih autora i grafičkih dizajnera.

Kako navodi Bloomberg, koji je došao u posjed internog memoranduma koji kruži kompanijom, zaposlenima su saopšteni planovi o zamijeni eksternih radnika generativnom vještačkom inteligencijom. "Kako bismo prigrlili novi talas sadržaja generisanog vještačkom inteligencijom, počevši od danas, odlučili smo da obustavimo sve troškove za eksterne autore i dizajnere", piše u memorandumu.

Kako bi dobio licencu za upotrebu generativnih AI sistema, Bluefocus se obratio kompanijama Alibaba i Baidu, a akcije kompanije su, nakon što je memorandum postao javan, skočile za 19 odsto.

Već decenijama smo svjedoci da su automatizovani sistemi odmjenjivali ljudske radnike, međutim, malo koja tehnologija jeizazvala zabrinutostkao što je to bio slučaj sa vještačkom inteligencijom. Prema istraživanju Goldman Sach banke, ovi sistemi bi mogli da zamijene četvrtinu radne snage u SAD i Evropi, što je čak 300 miliona radnika.

Autori istraživanja tvrde da će AI automatizacija imati neku vrstu uticaja na čak dvije trećine zaposlenih. Globalno, 18 odsto radnika bi moglo biti odbačeno u korist vještačke inteligencije, pri čemu su radnici u razvijenim zemljama u većoj opasnosti od onih u razvoju.

Međutim, nije sve tako crno u sprovedenom istraživanju. Kako se navodi, 63 odsto radne snage u SAD bi navodno zadržalo svoju poziciju, ali bi pomoću vještačke inteligencije sebi olakšali od 25 do 50 odsto obima posla.

Pogledajte kadrove domaćih filmova koje je stvorila vještačka inteligencija:

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS