• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vještačka inteligencija će nam omogućiti da razgovaramo sa životinjama!?

Autor Vesna Kerkez

Nakon vještačke inteligencije koja čita misli, stiže nova primjena - komunikacija sa životinjama!?

 Vještačka inteligencija koja razumije životinje Izvor: Unsplash

Da li biste željeli da znate šta vaš ljubimac želi? Da li biste željeli da životinje i vas razumiju? Iako zvuči kao naučna fantastika, ovo bi jednog dana mogla da postane stvarnost zahvaljujući vještačkoj inteligenciji.

Ne, nije u pitanju radnja filma sa Edijem Marfijem u glavnoj ulozi - mada zvuči kao odlična priča za nastavak - u pitanju su tvrdnje Earth Species Project (ESP) neprofitne organizacije koja ima za cilj da koristi vještačku inteligenciju kako bi dekodirala životinjsku komunikaciju.

Ideja se zasniva na velikim jezičkim modelima koji bi, nakon što budu tečno shvatali ljudski govor, mogli biti primijenjeni na razumijevanje i dešifrovanje komunikacije među životinjama. Na ovaj način, vještačka inteligencija bi, nakon čitanja ljudskih misli, mogla da bude spona između direktne komunikacije ljudi i životinja, a ESP kaže da se nada da će razgovor sa životinjama transformisati naš odnos sa ostatkom prirode.

Izvor: Unsplash

Ne sumnjamo da bi se to i desilo ukoliko uspijemo da uspostavimo kontakt, ali u ovom momentu ne djeluje da će takva mogućnost biti dostupna ubrzo. Iako je vještačka inteligencija tehnologija koja obećava, još uvijek je prati mnogo problema koje je potrebno riješiti, ali, naravno, čak i da razumijevanje ljudske komunikacije bude dovedeno do savršenstva, ostaje da se vidi da li je životinjsku uopšte moguće prevesti u nešto razumljivo.

Naravno, oponašati životinjsku komunikaciju nije isto što i razumjeti je, pa je ispred budućih istraživača dalek put kako bi uspješno primenili vještačku inteligenciju u ove svrhe. Svakako je u pitanju interesantna ideja koja bi jednog dana mogla da dovede do različitih otkrića i naučnih proboja.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jaaa

Neka ta inteligencija razgovara sa masovnim ubicama i serijskim silovateljima, neka vaški za neki drugi put

RECENZIJE

TIPS & TRICKS