• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tehnološko tržište: Brend za koji nikada niste čuli postao peti najveći proizvođač telefona na svijetu

Autor Ilija Baošić

Ako do sada niste čuli za Transsion, sada hoćete. Upravo je postao peti najveći proizvođač telefona na svijetu.

 Tehnološko tržište: Brend za koji nikada niste čuli postao peti najveći proizvođač telefona na svijetu Izvor: Tecno

Svjetsko tržište pametnih telefona je dobilo novo ime na vrhu. Prema najnovijem izvještaju analitičarske kompanije Canalys, kompanija Transsion je postala peti najveći proizvođač telefona na svijetu. Sa 22,7 miliona prodatih telefona, ovaj relativno novi brend je uspio da postigne istorijski uspjeh i ugrabi udio od 9% ukupnog tržišta u drugom kvartalu 2023. godine.

Iako niste imali priliku da čujete za ovog kineskog proizvođača, Transsion stoji iza brendova iTel, Infinix i TECNO, čiji pametni telefon smo nedavno imali priliku da prvi put testiramo.

Ostatak top 5 liste najvećih proizvođača telefona izgleda uobičajeno. Samsung je na prvom mjestu sa udjelom od 21%, odnosno sa 53 miliona prodatih uređaja, što je 14% manje nego u istom periodu prošle godine. Pad prodaje je doživio i Apple, koji je u prethodna tri mjeseca prodao 43 miliona jedinica, 13% manje nego u drugom kvartalu 2022. godine, što je bilo dovoljno da obuhvati 17% ukupnog tržišta.

Xiaomi je zahvaljujući isporuci 33,2 miliona telefona u istom periodu zaslužio treće mjesto, sa udjelom od 13%, ali je od pet najvećih proizvođača zabilježio i najveći pad prodaje od 16%. Odmah ispod Xiaomi-ja nalazi se Oppo, jedan od brendova telefona pod okriljem kompanije BBK Electronics. Ovaj brend je tokom drugog kvartala prodao 25,2 miliona uređaja, čime je obuhvatio 10% tržišta, uz pad prodaje od 8%.

Ukupno, globalna prodaja pametnih telefona je tokom drugog tromjesečja 2023. godine iznosila 258,2 miliona jedinica, što je 10% manje u odnosu na 287,4 miliona prodatih uređaja u istom periodu prošle godine. Ipak, čini se da se tržište polako oporavlja. "Pad na globalnom tržištu pametnih telefona se ponovo smanjio uz pomoć smanjenja zaliha u cijeloj industriji i oporavka potražnje na određenim regionalnim tržištima", kaže Amber Liu, analitičarka kompanije Canalys.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS