• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Džejms Veb teleskop snimio znak pitanja u svemiru (FOTO)

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Džejms Veb teleskop snimio je neobičan prizor - znak pitanja u svemiru. Naučnici pokušavaju da objasne šta je u pitanju.

 Džejms Veb teleskop snimio znak pitanja u svemiru Izvor: NASA

Džejms Veb teleskop snimio je prije nekoliko nedjelja najudaljeniju zvijezdu ikada, a sada su na drugoj fotografiji naučnici pronašli nešto vrlo zanimljivo. Kosmički znak pitanja!

Originalna fotografija objavljena 26. jula prikazuje par "mladih" zvijezda, nazvanih Herbig-Haro 46 i 47. Udaljene su 1,470 svjetlosnih godina i nalaze se u sazvežđu Vela unutar Mlečnog puta, još uvijek se aktivno formiraju i orbitiraju jedna oko druge. Ove zvijezde primjećene su još pedesetih godina prošlog vijeka, ali je tek sofisticirana tehnologija Džejms Veb teleskopa uspjela da ih zabeleži u najvišoj rezoluciji i najvećem nivou detalja. Džejms Veb teleskop ima sposobnost da uslika svemir dužim talasnim dužinama od drugih svemirskih teleskopa.

I upravo na toj fotografiji, pojavio se neobičan prizor - znak pitanja. Naučnici nisu sasvim sigurni šta je u pitanju, ali imaju nekoliko ideja na osnovu oblika i mjesta na kom se nalazi.

Izvor: NASA

"Prvo u šta možemo da budemo sigurni je da nije u pitanju zvijezda u Mliječnom putu. Zvijezde uvijek imaju 'šiljke', i uz pomoć Džejms Veb teleskopa, obično ih se vidi šest do osam. Dakle, odsustvo 'šiljaka' nam govori da nije u pitanju zvijezda", rekao je profesor fizike Mat Kaplan sa Univerziteta u Ilinoisu.

Kristofer Brit sa Naučnog instituta za svemirski teleskop rekao je da je moguće da je u pitanju spajanje galaksija, udaljenih milijardama svjetlosnih godina.

"U pitanju je česta pojava, galaksije izvan Mlečnog puta rastu i razvijaju se, zbog čega se ponekad sudaraju sa prvim komšijama. I kada se to dogodi, mogu da poprime najrazličitije oblike, pa i oblik znaka pitanja", rekao je on.

Kaplan naglašava da je vrlo teško biti siguran u sve detalje nekog prizora u svemiru, jer se Sunce pomjera u orbiti, a galaksija sastavljena od zvezda takođe ide u smjeru u kojem je gravitacija vuče.

Ovakva integracija je "sudbina" i naše galaksije, za koju se procjenjuje da će se za oko četiri milijarde godina spojiti sa galaksijom Andromeda.

Izvor: NASA

Obojica naučnika složila su se da bi dodatno istraživanje spektroskopskih podataka moglo da otkrije više detalja o udaljenosti i hemijskom sastavu znaka pitanja. Ali, to se neće dogoditi.

"Ne vjerujem da će iko dalje istraživati znak pitanja, jer ipak liči na priče u lokalnim medijima poput 'Čovjek našao parče pržene piletine koje liči na Džordža Vašingtona'. Ali postoje uvidi koje možemo da dobijemo ako smo dovoljno motivisani", zaključio je Kaplan.

(SmartLife)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS