• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve se više priča o Windowsu 12: Da li će računari imati dovoljno RAM-a za novi Microsoftov OS?

Autor Miloš B. Jovanović

Poslјednje informacije sugeršu da su "radovi u toku" i da će novi Windows biti kombinacija lokalno baziranog operativnog sistema i elemenata koji će biti zasnovani na klaudu i pretplati

 Windows 12, ram memorija Izvor: Unsplash

Da Microsoft već radi na novoj generaciji Windows operativnog sistema, kao i da bi on mogao biti objavljen 2024. "šuška" se još negdјe od plovine prošle godine.

Jedna od informacija na tu temu nedavno je potekla iz kompanije Intel, čiji je finansijski direktor Dejv Zinsner u jednom intervjuu, na u odgovoru na pitanje o tržišnim uspјesima komapnije u poslednje vrијeme, pomenuo da će i 2024. godina biti prilično dobra "posebno zbog osvјežavanja Windowsa", prenиo je PC Gamer.

I pored toga što Windows 12, pod tim imenom, nije izričito pomenut, sajt Windows Central podsјeća da je izraz "Windows refresh" prethodno korišćen za opisivanje Windowsa 11 prијe nego što je on zvanično najavljen.

I pored toga što se o svemu još uvијek malo zna, nove informacije sugeršu da su "radovi u toku" i da će novi Windows, za koga Microsoft navodno koristi kodno ime "Next Valley", biti kombinacija lokalno baziranog operativnog sistema i drugih elemenata koji će biti zasnovani na klaudu i pretplati, među kojima su i nova rјešenja zasnovana na primјeni vјeštačke inteligencije.

Stručni mediji spekulišu da bi Windows 12 mogao da bude predstavljen tokom druge polovine slјedeće godine, tri godine nakon što je Windowsa 11 ugledao svјetlost dana.

Nemački tehnološki portal Deskmodder, koji je istraživao razvoj nadogradnje Windowsa, otkrio pojedine naznake hardverske zahtevnosti budućeg Microsoftovog OS-a.

Kako prenosi PC Chip, hardverska zahtjevnost, kada je o snazi procesora riječ, ne bi trebalo mnogo da se razlikuju, a isti će ostati i oni za bezbjednosnim čipom (kriptoprocesor) sa podrškom za TPM 2.0 stnadard.

Anketa

Da li biste pristali da plaćate pretplatu za korišćenje Windowsa?

  • Da

    0% (0)

  • Ne

    100% (6)

  • Bih, kada bi mi to bilo neophodno za posao.

    0% (0)

  • Ne bih, prešao bih na Linux ili neko drugo rešenje.

    0% (0)

Da li biste pristali da plaćate pretplatu za korišćenje Windowsa?

Rezultati

Vjerovatnije je očekivati da će se neophodna količina radne memorije povećati, pa bi tako umjesto 4GB, minimalni zahtev za sljedeći Microsoftov operativni sistem mogao da naraste na 8GB RAM-a.

Njemački portal navodi i da bi desktop okruženje Windowsa 12 moglo da dobije izgled koji podsjeća na poznati "dock" iz Apple-ovog macOS-a, kao i polje za pretraživanje smješteno na samoj radnoj površini pri vrhu ekrana.

Naravno, sve ovo je još uvijek u sferi nagađanja i ništa od ovih navoda ne predstavlja zvanične informacije. Ovde je još uvijek reč o ranoj fazi razvoja softvera i nam ne garantuje da će se bilo šta od ovde iznesenog naći u finalnoj verziji sljedeće generacije opeativnog sistema Windows.

BONUS VIDEO:

Kako se koristi Windows 11 File Explorer
Izvor: Smart Life/ @Tech Based

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS