• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gradi se put koji će puniti električna vozila, Švedska prva u svijetu

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Još nije odabrana tehnologija punjenja koja će biti primijenjena, ali se očekuje da će put kompletno biti završen 2025. godine

 Gradi se put koji će puniti električne automobile Izvor: Trafikverket

Izgradnja prvog trajnog električnog puta na svijetu, koji će puniti baterije električnih vozila u pokretu, počinje u Švedskoj.

Ta zemlja je prethodno već sprovela četiri pilot-projekta, odnosno konstruisala četiri privremene elektrifikovane dionice, uključujući i jednu u gradu Lundu.

Međutim, ova nova dionica puta u dužini od 21 kilometara će biti trajna. Tu elektrifikovanu saobraćajnicu gradi Trafikverket – švedska uprava za saobraćaj, koja trenutno traži izvođače za taj projekt.

Trafikverket još uvek nije odabrao tehnologiju punjenja baterija koju će primijeniti u ovom revolucionarnom projektu, ali očekuje se će kompletno projektovanje i izgradnja biti završeni 2025. godine, nakon čega će ubrzo saobaćajnica biti puštena u rad.

Tri opcije za ugradnju "struje" u kolovoz su u opticaju: nadzemne instalacije, prizemne električne šine na površini puta koje električnu energiju prenose putem vođice (nalik tramvajskoj troli) koja se nalazi ispod vozila ili induktivne zavojnice ugrađene u put koje struju do vozila prenose bežičnim putem.

Prva dionica koja će biti elektrifikovana nalazi se na auto-putu E20, koji od Stokholma na sjeveroistoku, ide preko Geteborga, do Malmea na jugu. Sama elektrifikovana dionica se proteže između Halsberga i Erebroa, i namjerno je odabrana pošto je to jedan od glavnih saobraćajnih koridora za komercijalni prevoz robe.

Švedski Tehnološki univerzitet Čalmers u martu je objavio studiju u kojoj se sugeriše da bi kombinacija električnih saobraćajnica (na 25 odsto najprometnijih nacionalnih i evropskih puteva) i kućnog punjenja električnih vozila prestavljala optimalno rješenje za prelazak na električna vozila.

U tom slučaju bi, prema tvrdanja naučnika, baterije u električnim vozilima mogle da budu znatno manje.

BONUS VIDEO:

Bežično punjenje električnih automobila
Izvor: Cornell University

 (MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS