• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Automobili prijetnja po javnu bezbjednost: Obustavljen rad robotskih taksija širom SAD (FOTO/VIDEO)

Autor Dušan Volaš

"Kruz" (Cruise), kompanija u vlasništvu Dženeral motorsa (GM) za automobile bez vozača, je u petak širom SAD obustavila rad svojih robotskih taksija pošto su vlasti u Kaliforniji ocijenile da su ti automobili prijetnja po javnu bezbjednost.

 Obustavljen rad robotskih taksija kompanijje Kruz Izvor: Shuterstock

Kalifornijski Zavod za motorna vozila je ove sedmice povukao dozvolu za rad "Kruza" čiji "robotaksiji" od nedavno prevoze putnike u San Francisku.

"Kruz" je i pod istragom federalnih vlasti zbog izvještaja o potencijalnoj opasnosti po pješake od vozila bez vozača i opasnoti i putnike tih vozila.

"Odlučili smo danas da pauziramo sve aktivnosti bez vozača dok preispitujemo naše postupanje, sisteme, opremu i razmatramo kako da bolje funkcionišemo i obezbijedimo povjerenje javnosti", napisala je kompanija na društvenoj mreži Iks.

"Kruz" je najavio da će se, međutim, nastaviti rad njenih autonomnih vozila, ali pod ljudskim nadzorom - s vozačem.

Odluka kalifornijskih vlasti je težak udarac za Dženeral Motors koji je imao velike ambicije s "Kruzom". Taj gigant auto-industrije je očekivao godišnji prihod od jedne milijarde dolara od "Kruza" do 2025. godine. Prošle godine je taj prihod bio samo 106 miliona dolara, a zabilježen je gubitak od čitave dvije milijarde.

"Kruz" tvrdi da njegovo prespitivanje svog rada nije posljedica neke novije saobraćajne nesreće.

Ipak, početkom ovog mjeseca, "Kruzov" "robotaksi" je pregazio pješaka koga je udarilo drugo vozilo kojim je upravljao čovjek. Noga pješaka se zaglavila ispod točka vozila "Kruz" pošto je autonomni sistem tog vozila zakočio i sasvim blokirao automobil kako je predviđeno za slučaj kad naiđe na veliku neravninu na putu. Zato je pešak mogao biti spasen tek pošto je autonomno vozilo podignuto i odnijeto.

"Kruz" je saopštio da sarađuje s vlastima koje istražuju tu nesreću od 2. oktobra i da njegovi inženjeri rade na načinu kako da "robotaksiji" bolje odgovore "na ovu vrstu izuzetno retkog događaja".

Uprava SAD za bezbjednost saobraćaja na putevima (NHTSA) je objavila da istražuje "Kruzovo" odjeljenje za autonomna vozila pošto je primila izvještaje o slučajevima kada ta vozila nisu bila na odgovarajući način "oprezna" prema pješacima, uključujući i na pješačkim prelazima.

Kancelarija NHTSA za istragu kvarova je saopštila da je primila dva izvještaja o povredama pješaka vozilima "Kruz" i da je identifikovala još dva takva slučaja na osnovu video-snimaka postavljenih na javne veb-stranice, uz napomenu da je ukupan broj takvih slučajeva nepoznat.

Autonomna Cruise vozila
Izvor: Shutterstock/Tada Images

U decembru prošle godine, NHSTA je otvorila istragu o izvještajima da se "Kruzovi" "robotaksiji" naglo ili neočekivano zaustavljaju bez očiglednih razloga, te se putnici mogu povrijediti. Tu istragu su pokrenula tri nalijetanja dugih automobila otpozadi na "robotaksije" "Kruza" koji su najednom naglo naglo kočili i zaustavljali se.

NHSTA je tokom te istrage primila još pet izvještaja o neočekivanom kočenju "robotaksija", a da pred njima nije bilo nikakvih prepreka. U svakom od tih slučajeva u "robotaksijima" nije bilo ljudskog nadzora i posljedice su bile nalijetanje drugih vozila na njih otpozadi.

"Kruz" je ranije tvrdio da njegova vozila bez vozača bezbjedno pređu više kilometara nego druga, obična vozila koja imaju vozače, i da imaju manju stopu sudara.

(Beta)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE