• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stiže pretplata za Facebook i Instagram: Evo šta to znači i koliko košta

Meta korisnicima nudi izbor između besplatnog korišćenja njenih društvenih mreža uz prikazivanje oglasa, kao i korišćenje bez prikazivanja oglasa – ali uz pretplatu

 Pretplata za Facebook i Instagram Izvor: SMARTLife

Korisnicima Facebook-a i Instagram-a u zemljama članicama Evropske unije biće ponuđen plan pretplate za korišćenje tih platformi bez reklama, u sukladu sa propisima EU, saopštila je Meta.

Mjesečni plan pretplate će za korisnike u EU i Švajcarskoj iznositi 9,99 evra, za desktop korisnike, dok će korisnici Android i iOS uređaja mjesečno morati da izdvoje 12,99 evra.

Propisi Brisela mogli bi da ogranče mogućnosti Mete da personalizuje reklame prema navikama korisnike bez njihovog pristanka, čime bi ugrozili njen glavni izvor prihoda.

Meta korisnicima nudi izbor između besplatnog korišćenja njenih društvenih mreža uz prikazivanje oglasa, kao i korišćenje bez prikazivanja oglasa – ali uz pretplatu.

To bi korisnike moglo da navede da se odluče za prvu opciju i na taj način pomognu Meti da prihvati propise, a da pritom ne mijenja model poslovanja sa prikazivanjem personalizovanih reklama i oglasa.

Inače, najpopularnija svjetska društvena mreža – Facebook, već duže vrijeme je pod pritiskom antimonopolskog zakonodavstva EU.

Meta je u julu izgubila bitku sa evropskim sudstvom zbog nepoštovanja njemačke odredbe o ograničavanju podataka. Prethodno je irska Komisija za zaštitu podataka Meti razrezala kaznu od 390 miliona evra.

Tom prilikom, izvršni direktor Mete Mete Mark Zakerberg je upozoren da ne može da koristi takozvani "ugovor" kao pravnu osnovu za slanje reklama korisnicima na osnovu njihovoh online aktivnosti.

Meta je kasnije objavila da će od korisnika u EU tražiti pristanak prije nego što kompanijama omogući ciljano oglašavanje, kako bi zahtjevi regulatora bili zadovoljeni.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS