• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Google lansirao novu vještačku inteligenciju, tvrdi da je moćnija od ChatGPT-a

Autor Ilija Baošić

Gemini već pokreće Google Bard, a prve funkcionalnosti su stigle i na Pixel 8 Pro telefone.

 Gemini vještačka inteligencija na Googlu Izvor: SmartLife / Shutterstock

Google je 6. decembra 2023. godine lansirao Gemini, svoj najmoćniji AI model do sada. Ova vještačka inteligencija sada pokreće Google Bard, a stigla je i na Pixel 8 Pro pametne telefone. Tehnološki gigant tvrdi da je njegov novi AI daleko bolji od onoga što kompanija OpenAI i njena ChatGPT vještačka inteligencija mogu da ponude, a uskoro planira da je integriše i u svoje usluge kao što su pretraga, reklame, Chrome, ali i mnoge druge.

"Novo doba modela predstavlja jedan od najvećih naučnih i inženjerskih napora koje smo preduzeli kao kompanija", rekao je Sundar Pičaj, izvršni direktor Google-a. "Zaista sam uzbuđen zbog onoga što predstoji, kao i zbog mogućnosti koje će Gemini omogućiti ljudima širom svijeta".

Zapravo, Gemini je porodica modela vještačke inteligencije, koji su obučeni na masivnom skupu podataka teksta i koda.

Gemini u tri verzije

Izvor: Google

Google kaže da je Gemini može da razumije i pokuša da odgovori na pitanja koja su nesvakidašnja, izazovna i otvorena. Takođe, može da pokaže i svoju kreativnu stranu, pa ukoliko korisnici to od njega zahtevaju, napisaće pjesmu, kod, skriptu, pismo ili sadržinu i-mejla.

Gemini dolazi u tri verzije:

  • Gemini Pro - konkurent ChatGPT 3.5 modelu. Najmoćnija besplatna verzija, namenjena za izvršavanje kompleksnih zadataka, koja sada pokreće Google Bard čet-bota. Zahtjeva internet konekciju.
  • Gemini Nano - manji i efikasniji model, namenjen uređajima kao što su pametni telefoni. Ne zahtjeva internet konekciju, već prvenstveno služi da uređaje lokalno učini pametnijih i bržim.
  • Gemini Ultra - konkurent ChatGPT 4 modelu. Najveća i najmoćnija Gemini verzija, namijenjena za izvršavanje najkompleksnijih zadataka. Postaće dostupna 2024. godine.

Pogledajte

04:34
Gemini - najnoviji AI model kompanije Google
Izvor: Google
Izvor: Google

Implementacijom Gemini Pro modela, Google kaže da je Bard dobio "naprednije rezonovanje, planiranje, razumijevanje i druge mogućnosti". S druge strane, korisnicima će od sljedeće godine na raspolaganju biti plaćena verzija čet-bota, nazvana Bard Advanced, koju će pokretati Gemini Ultra.

Vlasnici Google Pixel 8 Pro telefona su novom nadogradnjom dobili pristup Gemini Nano modelu, ali ne u punom kapacitetu. AI model može da sumira snimke u Recorder aplikaciji. Kompanija tvrdi da će uskoro pokretati i "Smart Reply" funkciju, ali samo ako se koristi Google tastatura, i samo u WhatsApp-u. Druge aplikacije za dopisivanje i drugi dijelovi operativnog sistema će dobiti Gemini funkcionalnost tokom sljedeće godine.

Izvor: Google

Google je takođe prikazao brojne rezultate sintetičkih testova kao dokaz da je Gemini bolji od rješenja kompanije OpenAI. Ipak, dok Gemini Ultra model ne bude lansiran, ChatGPT 4 ostaje najbolje rešenje dostupno na tržištu.

POGLEDAJTE KAKO JE VJEŠTAČKA INTELIGENCIJA OŽIVJELA NEKE POZNATE LIČNOSTI KOJE VIŠE NISU MEĐU NAMA:

 (MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS