• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vatrogasno robot vozilo studenta Marka Glišića najbolja tehnološka inovacija

Autor Nikolina Damjanić

Marko Glišić, student prve godine Mašinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, osvojio je prvo mjesto na takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju, koju organizuje Ministarstvo za naunotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Srpske.

 Srn2023-12-15_1249828_1.jpg Izvor: Ana Bencun/Srna

Glišić, koji je osmislio daljinski kontrolisano vozilo za vatrogasne i specijalne svrhe, naglasio je da mu je ova nagrada veliki podstrek da nastavi da se bavi robotskim sistemima koje je počeo da izučava prije dvije godine.

"Vozilo je malih dimenzija i ima daljinski upravljač, tako da može doći do nepristupačnih mjesta, te može izvršiti inspekciju tog prostora, a može se prenostiti i dronovima", rekao je Glišić novinarima, nakon finala 17. Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u Srpskoj u 2023. godini.

Glišić kaže da mu je cilj bio da za vatrogasnu službu napravi prototip robota vozila koji će im olakšati rad, ali i povećati njihovu bezbjednost.

Profesor Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Suzana Gotovac Atlagić navela je da je danas nagrađeno šest najboljih inovacija, te da je nagrada za prvo mjesto 10.000 KM.

"Sve inovacije koje smo danas vidjeli su vrijedne, te bih ove naše mlade inovatore ohrabrila da se nastave baviti razvijanjem svojih ideja", istakla je Atlagićeva.

Izvor: Ana Bencun/Srna

Predstavnik Organizacionog tima Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju Srbije Vladimir Nikić napomenuo je da iz godine u godinu kvalitet inovacija raste.

"Radujemo se saradnji sa Republikom Srpskom, jer je ovo još jedan most između dvije zemlje, kada je riječ o razmjeni znača i naučnih dostignuća. Nadam se da ćemo se i naredne godine družiti", rekao je Nikić.

Ostale inovacije osvojile su nagrade u iznosu 8.000, 7.000, 5.000, 3.000 i 2.000 KM.

(Srna/MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS