• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Političari iz Srbije se zaljubili u TikTok, stiže li novi trend preko Drine?

Autor Nikolina Damjanić

Vanredni parlamentarni izbori u Srbiji 2023. godine unijeli su u izbornu trku jednu novost – vođenje predizborne kampanje na TikTok-u.

 Političari na Tiktoku Srbija BiH Izvor: Shutterstock

TikTok je popularna mreža na kojoj većinu korisnika čini mlađa populacija. Među influenserima, marketing stručnjacima, brendovima, javnim ličnostima svoje mjesto ove godine pronašli su i pojedini političari u Srbiji.

Najpopulaniji, ali i najaktivniji među njima je bio predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić. Nakon njega naloge su otvorili ministri Ivica Dačić, Siniša Mali, ali i bivši predsjednik Srbije Boris Tadić.

Vučić se izdvajao svojim objavama u kojima je spremao palačinke, vozio autoputem u polovnoj "škodi", razgovorao sa dvojnikom, ali koje su uključivale popularne imaginarne likove - Voldemora, kojeg igra glumac Ralf Fajns i Džeka Speroua, kojeg je proslavio Džoni Dep, glumci koji imaju srpsko državljanstvo.

Sadržajima na svom nalogu pod korisničkim imenom @jasamaleksandar, predsjednik Srbije je itekako pokazao da je „razumio zadatak“ o potrebi kreiranja objava za sve generacije iako se još ne zna da li je to i u kojoj mjeri animiralo mlađe glasače.

Ministar finansija Siniša Mali takođe je bio aktivan na TikTok nalogu, ali ne toliko kao predsjednik Srbije. Mali je nastojao da pokaže svoju nepolitičku stranu, pa se tako oprobao u gejmingu, šahu i fudbalu.

Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova i lideri Socijalista zadržao je dozu ozbiljnosti i uglavnom postavljao isječke starih govora iz svoje duge političke karijere. Interesantno, ni na jednom video snimku nije pokazao „pjevačko umijeće“, po kojem je poznat, ali jeste u završnom video snimku prije samih izbora koji je objavljen ja "Jutjubu".

Boris Tadić, predsjednik Socijaldemokratske stranke i bivši predsjednik Srbije profil na TikToku mahom je posvetio kritici vlasti.

Što se tiče BiH i političkih aktera sa nalozima na TikToku, prednjači gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković sa preko 70.000 pratilaca, koji pored ove, vrlo aktivno koristi sve društvene mreže. Jelenu Trivić, predsjednicu stranke Narodni front, koju na TikTok-u prati nešto više od 3.000 korisnika.

Potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković ima profil na ovoj mreži, kao i Saša Magazinović (SDP BiH), poslanik u Parlamentu BiH. Pridružio se i Haris Zahiragić (SDA), delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik relativno nedavno je otvorio svoj nalog na mrežama "Iks" (Tviter) i Instagram, dok još uvijek izbjegava TikTok kao i Nebojša Vukanović, narodni poslanik i lider Liste za pravdu i red, koji vrlo često ističe koliko zarađuje od objava, ali još uvijek nema nalog na planetarno popularnoj mreži sa sjedištem u Kini.

Do lokalnih izbora u BiH ostalo je nešto manje od godinu dana, a nema sumnje da će se pojedini političari/kandidati tokom kampanje sigurno oprobati i na neistraženoj teritoriji TikTok-a.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS