• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kraj jedne epohe: Nokia definitivno prestaje da postoji

Autor Miloš B. Jovanović

Potez kompanije HMD se, osim na pametne telefone, odnosi i na tablete i slušalice pod istim brendom, ali se pretpostavlja da bi pod tim imenom ubuduće mogli da se proizvode "klasični" mobilni telefoni sa fizičkom tastaturom

 HMD prestaje sa proizvodnjom Nokie Izvor: SmartLife / Nokia

Prije nego što su postali pametni, mobilni telefoni su se uglavnom dijelili u dve grupe: Nokia i svi ostali! Velika je vjerovatnoća da ste vi koji sada čitate ovu vijest makar jednom u posljednjih tridesetak godina koristili telefon čuvene finske marke, i to gotovo sigurno neki od dva legendarna modela: 3210 ili 5110.

Nekima su to bili prvi mobilni telefoni na kojima su se, kad se nisu koristili za razgovore i poruke, najčešće igrala "zmijica". Poslije je došla era pametnih telefona i ekrani su postali veći, pa se pojavila Lumia, odličan telefon, sa odličnim softverom, koga je na žalost "pojeo" Android.

Pametne i "obične" mobline telefone pod brendom Nokia, finska kompanija Human Mobile Devices (HMD Global) je počela da proizvodi krajem 2016. godine, da bi sada, osam godina kasnije, riješila da od njih potpuno odustane. HMD će nastaviti sa prodajom sopstvenih uređaja – ali bez korišćenja brenda Nokia, što je potez koji označava definitivni kraj Nokia Mobile pametnih telefona.

Ovaj potez se, osim na pametne telefone, odnosi i na tablete i bežične slušalice pod istim brendom, pa bismo tako prve uređaje brendirane HMD logom mogli da vidimo već na MWC sajmu u Barseloni, koji se održava od 26. do 29. februara.

Međutim, kako na HMD-ovom zvaničnom sajtu i dalje stoji da je finska kompanija proizvođač Nokia telefona, moglo bi se pretpostaviti da će se pod tim imenom ubuduće proizvoditi "klasični" mobilni telefoni sa fizičkom tastaturom i malim ekranima.

HMD – Human Mobile Devices
Izvor: YouTube / HMD

HMD planira da na tržište izbaci "čvrste, zabavne, bezbjedne, brze i pristupačne nove telefone". A dok ne počne sa njihovom proizvodnjom, većina aktuelnih Nokia pametnih telefona i tableta će se naći popustu dok se ne rasprodaju zalihe.

S druge strane, Nokia Corporation je i dalje globalni lider kada je o mrežnoj opremi reč i vodeći je davalac licence za patente u oblasti mobilnih tehnologija, sa preko 6.000 porodica patenata neophodnih za rad 5G mreža.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:37
Nokia XR21 Limited Edition
Izvor: YouTube / Nokia mobile
Izvor: YouTube / Nokia mobile

 (MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS