• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Imate stariji računar i koristite Windows 11? Microsoft sprema neprijatno iznenađenje za vas!

Autor Dragana Božić

Oni vlasnici starijih računara koji su uspjeli da zaobiđu hardverska ograničenja Windows-a 11 na svojim sistemima, mogli bi prilikom sljedećeg glavnog ažuriranja da se nađu u problemu

 Microsoft problemi kod ažuriranja Izvor: SmartLife / Microsoft

Microsoft bi mogao da onemogući pokretanje sljedećeg velikogWindows 11 ažuriranja (poznato i pod oznakom 24H2) na starijim računarima slabijih konfiguracija. To je posljedica novootkrivenog zahtjeva za "POPCNT" instrukcijama, koje mnogi stariji procesori (CPU) ne podržavaju.

POPCNT (odnosno: Popcount) je procesorska instrukcija koja se koristi se za brojanje postavljenih bitova u nekoj vrijednosti. Primjenjuje se u kriptografiji idecenijama se koristiu procesorima.

Intel je POPCNT počeo da primjenjuje 2008. kod procesora zasnovanih na Nehalem arhitekturi, a AMD sa uvođenjem Barcelona arhitekture 2007. godine. Ukoliko vaš kompjuter koristi CPU proizveden ranije od toga, postoji mogućnost da više nećete moći da dobijate ažuriranja za Windows 11.

Međutim, kako je Microsoft već ograničio i samu Windows 11 instalaciju na relativno savremene procesore (npr. kod Intela, na 8. generaciju CPU-a i novije), ova odluka potencijalno neće uticati na veći broj korisnika. 

Međutim, oni vlasnici starijih računara koji su uspjeli da zaobiđu hardverska ograničenja Windows-a 11 na svojim sistemima, mogli bi prilikom sljedećeg glavnog ažuriranja da se nađu u problemu.

Još uvijek nije jasno da li je ova promjena namjerna ili je slučajan rezultat dodavanja novih CPU instrukcija tokom procesa razvoja. Slično se dogodilo i sa Windows-om 10, kod koga je takođe došlo do problema sa kompatabilnošću sa starijim procesorima.

Iz Microsoft-a još uvijek nema zvaničnih komentara ove situacije, koja (na neki način) podriva povećani fokus te kompanije na striktnije postavljenehardverske zahtjeve za njihove operativne sisteme.

Microsoft trenutno finalizira 24H2 verziju ažuriranja za Windows 11, namijenjenu proizvođačima, koja bi trebalo da bude objavljena u aprilu.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS