• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Znaćete kada vas aplikacije snimaju: Android 15 donosi satelitsku komunikaciju na vaše pametne telefone

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Nova podrška za standard jačine zvuka, pomoći će korisnicima Androida 15 da izbjegnu neujednačenost u glasnoći pri prebacivanju između različitih audio sadržaja

 Nove opcije androida 15 Izvor: Google

Google je prošlog mjeseca objavio prvi Android 15 Developer Preview, a danas je izašao sa drugim pregledom novih funkcija nove verzije svog operativnog sistema za mobilne uređaje.

To, međutim, još uvijek nije javno dostupna beta verzija petnaestog Androida, čije bi prvo izdanje trebalo da stigne u aprilu. Objava je prvenstveno namijenjena developerima, kako bi mogli da imaju detaljni uvid u sve aplikacije.

Jedna od najvećih novina koja se iz ovog pregleda može uočiti je podrška za satelitsko povezivanje na nivou kompletnog operativnog sistema. To, kako navode iz Google-a, znači da je novi Android, odnosno neki dijelovi korisničkog interfejsa, dizajnirani tako da "obezbijede dosljedno korisničko iskustvo kroz širok spektar satelitske povezanosti".

Aplikacije tako mogu da otkriju kada je uređaj povezan sa satelitom i na taj način "saznaju" zašto mrežne usluge možda nisu dostupne. Tu je i podrška za SMS/MMS, kao i unaprijed instalirane RCS (Rich Communication Service) aplikacije koje koriste satelitske veze za slanje i primanje (multimedijalnih) poruka.

Aplikacije u Androidu 15 će moći da otkriju kada neke od njih snimaju korisnika. Tu je i nova podrška za standard jačine zvuka, koji će pomoći korisnicima da izbjegnu neujednačenost u glasnoći pri prebacivanju između različitih audio sadržaja.

Poboljšani su i pregled i obrada PDF fajlova, koja omogućavaju programerima da aplikacijama daju mogućnost renderovanja PDF fajlova i obavještenja zaštićenih lozinkom.

Korisnicima će biti omogućeno da pretražuju, uređuju i odabiraju različite stvari u PDF fajlovima. Takođe, lokalno pregledanje PDF-ova će biti brže i koristiti manje resursa. Rendering PDF fajlova će samostalno biti ažuriran sistemskim Google Play apdejtima, nezavisno od zvaničnih ažuriranja Androida.

Takođe, opcija "Do Not Disturb" će postati prilagodljivija i donijeti više opcija koje se mogu podešavati, kao što su crno-bijeli prikaz na ekranu, aktiviranje noćnog režima rada ili zatamnjivanje pozadine ekrana (wallpaper).

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:49
Najbolje Android 14 nove funkcije
Izvor: YouTube / Android
Izvor: YouTube / Android

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS