• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kina zabranila američke procesore i softver u vladinim kompjuterima

Autor Andrea Šurlan

I pored toga što su uvedena još u decembru, nova pravila su tiho stupila na snagu tek sada, a njihovo uvođenje bi moglo značajno da utiče na poslovanje kompanija Intel i AMD, koje ostvaruju solidne prodajne rezultate u Kini

 Kina zabranila američke procesore i softver Izvor: Unsplash

Kineske vlasti su donijele smjernice kojima se u državnim računarima i serverima zabranjuju upotreba procesora američkih proizvođača AMD i Intel.

Novim pravilima se takođe blokira upotreba Microsoft-ovog operativnog sistema Windows i stranih softvera za održavanje baza podataka u korist domaćih rješenja, piše The Financial Times, označavajući ovakvu odluku Kine kao najnoviji potez u dugotrajnom tehnološkom i trgovinskom ratu između dvije zemlje.

Kineske vladine agencije sada moraju da koriste ono što Vlada smatra "sigurnim i pouzdanim" domaćim zamjenama za AMD i Intel čipove. Na spisku se nalaze 18 odobrenih procesora, među kojima su i oni koje proizvode dve kompanije čiji su proizvodi zabranjeni u SAD, Huawei i Phytium.

I pored toga što su uvedena još u decembru, nova pravila su tiho stupila na snagu tek sada, a njihovo uvođenje bi moglo značajno da utiče na Intel i AMD, prenosi Engadget.

Čak 27 posto Intelove prošlogodišnje prodaje i 15 posto prihoda AMD-a, u vrijednosti od 23 milijarde dolara, ostvareno je na kineskom tržištu. Prethodno, zvanični Peking je 2023. kineskim firmama zabranio upotrebu Micron čipova u ključnoj infrastrukturi.

Međutim, i Sjedinjene Američke Države do sada su već zabranile širok spektar kineskih firmi, od proizvođača čipova do vazduhoplovnih kompanija. Osim toga, Bajdenova administracija takođe blokira i američke kompanije, kao što je NVIDIA, zabranjujući im da prodaju vještačku inteligenciju i druge vrste čipova Kini.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS