• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TikTok trendovi: Sahrana, umrlice i krvava marka - morbidna zabava mladih koja zgrožava odrasle

Autor Andrea Šurlan

Mediji u regionu bavili su se posljednjih dana jednim od morbidnih trendova karakterističnih za društvenu mrežu TikTok - isceniranjem sahrane u školskoj učionici!

 TikTok trendovi i igre popularne kod mladih Izvor: Shutterstock / Koshiro K

Na društvenim mrežama već godinama postoje trendovi različitih internih šala, kolektivnih ili grupnih igara koji svoju popularnost pronalaze u različitim društvenim krugovima. Ništa od toga ne bi predstavljalo problem da u njima pojedinci ne pretjeruju.

Platforma koja već nekoliko godina predstavlja "zborno mjesto" velikog broja online korisnika jeste TikTok, te se najekstremniji primjeri ovakvog ponašanja mogu najlakše pronaći na njihovoj aplikaciji.

Neki od sljedećih trendova veoma su popularni ili su "trendovali" na TikTok-u u posljednje vrijeme:

  • Sceniranje sahrana u školama
  • Pravljenje lažnih umrlica za neke učenike
  • Imitiranje eksplicitnih i nasilnih scena iz popularne kulture
  • Igra zvana "Krvava marka" - gađanje metalnim kovanicama kosti na pesnici do nastanka otvorenih rana
  • Igra koja je nazvana "cimka" - "igrač" je obavezan ostati nepomičan, u suprotnom ga ostali "igrači" tuku

Već je poznata činjenica da internet i ono što putem njega nastaje i biva emitovano dolazi do velikog broja korisnika, često nezavisno od njihovog uzrasta ili interesovanja. Upravo iz tog razloga posljedice su primjetne u korisničkom iskustvu svakog "internet nomada", međutim adolescenti su svakako najugroženija grupa.

TikTok kao platforma nije namijenjena najmlađima, ali im pristupanje svakako nije tehnički ograničeno, pa se u pitanje dovodi da li ograničenja uopšte postoje? O tome da li je TikTok kao platforma namijenjena mladima možemo saznati analizirajući sadržaje koje TikTok podstiče putem svog odjeljka ForYouPage /FYP/.

Iz potrebe da budu dio savremenog društva, mladi nerijetko ne prežu od kršenja moralnih i etičkih normi koje im se usađuju od najranijeg uzrasta, smatrajući ih prevaziđenim i zastarjelim. Ispravljanju ovakvih stavova svakako ne doprinosi ni činjenica da se ovakva ponašanja ne kritikuju, već veličaju i podstiču, stvarajući od anonimnih kreatora bizarnih sadržaja idole i uticajne ličnosti.

I dok stručnjaci tvrde da je neophodno kontrolisati sadržaje koje mlađa populacija konzumira, roditelji i vaspitno-obrazovne institucije da nisu u mogućnosti vršiti cjelodnevni nadzor ni dostupnog sadržaja ni svojih štićenika, a online platforme da su ispoštovane sve društvene smjernice, ovaj problem u nedostatku riješenja ostaje otvoren.

(MONDO)

Povezano

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS