• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Moralo se i to desiti: YouTube najavio kraj za aplikacije koje blokiraju reklame

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Ukoliko koristite namjenske aplikacije za gledanje YouTube videa bez reklama, pripremite se za probleme sa učitavanjem i greške u reprodukciji.

 YouTube blokira aplikacije koje blokiraju reklame Izvor: Shutterstock / Kaspars Grinvalds

YouTube je u proteklih godinu dana uveo brojne promjene, od kojih su neke imale velikog uticaja na način na koji korisnici uživaju u platformi. Kako su reklame glavni izvor prihoda, kompanija je zauzela prilično agresivan stav u spriječavanju blokiranja istih. Nakon što smo prošle godine počeli da vidimo konkretne korake u tom pravcu, kompanija je sada objavila da svoj fokus usmjerava i ka aplikacijama treće strane koje se ne pridržavaju njenih pravila.

Ovo obavještenje dolazi direktno sa zvanične stranice YouTube podrške, gdje je platforma javno objavila da će početi da obara aplikacije koje krše politiku korišćenja, a posebno one koje učestvuju u blokiranju reklama.

YouTube aplikacije na Android telefonu
Izvor: SmartLife / Marko Nešović

YouTube nije imenovao koje aplikacije su u pitanju, ali jeste objasnio kako će izgledati iskustvo njihovog korišćenja - gledaoci koji koriste aplikacije treće strane mogu da dožive probleme sa učitavanjem ili vide grešku "Željeni sadržaj nije dostupan u ovoj aplikaciji".

Ovo nije prvi put da je matična kompanije Google preduzela mjere protiv takvih aplikacija. Gigant je 2022. zaprijetio tužbom timu iza popularne YouTube Vanced aplikacije i natjerao ga da ugasi svoj projekat. Kako kompanija pokušava da privoli sve veći broj korisnika da se pretplate na YouTube Premium servis, jasno je zašto nisu tolerisali Vanced, koji je, pored blokiranja reklama, nudio proširenu funkcionalnost i slušanje u pozadini.

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Zapravo, koliko je kompanija ozbiljna u namjeri da ostvari svoje ciljeve smo vidjeli i nedavno, kada je Xiaomi morao da izbaci funkciju reprodukcije zvuka videa sa isključenim ekranom iz Video Toolbox sistemskog menija.

Aplikacije treće strane i blokatori reklama su do sada uspijevali da zaobiđu mjere koje je YouTube primjenjivao, pa ostaje da se vidi da li će to i sada biti slučaj.

Ukoliko YouTube bude uspješan i zaustavi aplikacije koje blokiraju reklame, da li ćete se pretplatiti na YouTube Premium servis? Recite nam u komentarima.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS