• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Apple želi da prepolovi radnu snagu u fabrikama i zamijeni je mašinama

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Ako se navodi pokažu kao tačni, čak 50 odsto radne snage u završnim proizvodnim linijama će ostati bez posla.

 Apple automatizacija proizvodnje iphone Izvor: YouTube / PCWorld

Apple razmatra mogućnosti automatizacije svojih fabrika za proizvodnju iPhone uređaja. Navodno, kompanija želi da smanji broj radnika na završnim linijama za čak 50% u narednih nekoliko godina.

Kako tvrdi The Information, bilješka koja opisuje ovo je navodno proslijeđena od strane Sabiha Kana, višeg potpredsjednika za operacije kompanije Apple. Odluka je donijeta nakon sukoba između radnika zaduženih za sastavljanje iPhone-a i policije u novembru 2022. godine, koji se dogodilo ispred glavne fabrike kompanije Foxconn.

Izvor: YouTube / CNA

Mašinerija koja je potrebna za automatizaciju linije za montažu iPhone-a je skupa i može koštati stotine miliona dolara godišnje. Tvrdi se da su visoki inicijalni troškovi glavni razlog zašto se automatizacija nije desila ranije. Ipak, čini se da će se to uskoro promijeniti.

Podaci koje je Apple objavio u godišnjim izvještajima o lancu snabdijevanja pokazuju da je ukupan broj zaposlenih kod svojih proizvodnih partnera opao sa 1,6 miliona u 2022. na 1,4 miliona u 2023. godini. Izvještaj navodi da je značajna količina automatizacije bila prisutna prilikom završne faze sklapanja iPhone 15 telefona.

Za automatizaciju je odgovoran Piter Tompson, potpredsjednik za operacije u Apple-u. On je uspješno automatizovao određene dijelove proizvodne linije iPhone-a tokom prošle godine, implementirajući mašine koje postavljaju metalne držače i fleksibilne štampane ploče bez ljudske pomoći.

Zapravo, za neke procese, broj radnika je već smanjen za čak 30 odsto.

Za iPhone 16, Apple je navodno prvobitno planirao da automatizuje postavljanje iPhone dugmića i drugih komponenti. Međutim, ti planovi su otkazani jer proizvedeni kvalitet nije bio dovoljno visok da zadovolji visoke standarde koje kompanija ima. Ipak, izgleda da Apple nastavlja sa misijom da pronađe načine da u budućnosti mašine obavljaju poslove koje trenutno obavljaju ljudski radnici.

Ko zna, možda u budućnosti budemo vidjeli humanoidne robote u Apple fabrikama. BMW je već započeo taj proces:

(MONDO) 

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS