• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Profit bitniji od privatnosti? Google potvrdio loše vijesti za 3 milijarde Chrome korisnika

Autor Dušan Volaš

Propada plan za ukidanje kolačića nezavisnih firmi u okviru Chrome pretraživača. Korisnici i dalje ostaju izloženi praćenju i rizicima po privatnost

 Google potvrdio loše vijesti za 3 milijarde Chrome korisnika Izvor: Smart Life/ Pexels/ Caiao

U šokantnom potezu, Google je iznenada potvrdio da je dugo očekivano ukidanje zloglasnih kolačića za praćenje u Chrome-u propalo. Kompanija je imala poteškoće da se dogovori sa regulatorima o pristupu koji bi balansirao njene interese sa interesima šire marketinške industrije, ali niko nije očekivao ovo.

Samo nekoliko dana nakon što je Apple upozorio da Chrome uvijek prati ono što radite na internetu, vrijeme za ovu vijest nije moglo doći u gorem trenutku.

"Predlažemo ažurirani pristup koji podiže korisnički izbor", nagovijestila je kompanija 22. jula, prije nego što je objavila svoje iznenađenje. "Umjesto ukidanja kolačića nezavisnih kompanija, uvodimo novo iskustvo u Chrome-u koje omogućava ljudima da donesu izbor koji važi za cijelo njihovo pretraživanje interneta".

Možda će vas zanimati

Međutim, prije nego što postavite pitanje o tome šta to znači, još uvijek ne znamo. Vjerovatno znači da možete birati između kolačića za praćenje, Google poluanonimnog Topics API-ja i njegovog polu-privatnog pretraživanja. Moći ćete da promijenite svoj izbor, koji će važiti za cjelokupan pregled internet sadržaja i to u bilo kom trenutku. Ipak, postoji jedna caka, jer čak ni ovo još nije dogovoreno. "Razgovaramo o ovom novom putu sa regulatorima", saopštio je Google, dok je britanska CMA odgovorila "moramo pažljivo razmotriti novi pristup Google-a".

Google prvo obećao, pa se predomislio i vratio na staro

Ovo su loše vijesti za 3 milijarde Chrome korisnika, jer većina nikada neće promijeniti svoja podešavanja i bili bi mnogo bolje ići na varijantu pretraživača koji je sigurniji "po defaultu" za privatnost korisnika. Ovo je bila fokusna tačka Apple-ove reklame koja atakuje na Chrome, pod maskom Safari promocije, a koja je podsjetila na neke scene iz Hičkokovog filma "Ptice" kako bi prikazala korisnike koji su konstantno praćeni dok pretražuju internet, prije nego što Safari dođe u spas.

Ironično, samo nekoliko sati prije ove šokantne vijesti, EFF je upozorio da je "Privacy Sandbox Google-ov način da oglašivačima omogući da nastave sa ciljanjem oglasa na osnovu vašeg ponašanja na mreži, čak i nakon što Chrome završi svoje dugo očekivano ukidanje kolačića nezavisnih kompanija koje pomoću njih prate vaše aktivnosti po netu".

Google-ov program Privacy Sandbox, koji je bio zamišljen da pronađe zamjenu za kolačiće za praćenje, činilo se da je od početka bio preplavljen raznim lažnim počecima. Najnovija verzija bila je grupisanje korisnika u sličnomišljeničke grupe, ali Apple je jasno iznio svoje mišljenje u WebKit ažuriranju objavljenom zajedno sa svojim agresivnim reklamama, da takav potez ne bi spriječio ostavljanje digitalnih tragova kao što je to prvobitno obećano, prenosi Forbes.

Google Chrome, Gugl Hrom
Izvor: Pixabay

"Radujemo se nastavku saradnje sa ekosistemom u sljedećoj fazi puta ka privatnijem internetu", zaključio je Google svoju najavu. Ali potez koji zadržava kolačiće za praćenje ostaje na istom mjestu, dok u suštini priznaje da Plan B prema visoko zacrtanom cilju privatnijeg interneta, definitivno nije uspio. Ne zaboravimo da je Google-ovo obećanje da će ukinuti kolačiće za praćenje, proslavilo svoju četvrtu godišnjicu nešto ranije ove godine.

EFF upozorava da Google-ova odluka "podvlači njihovu stalnu posvećenost profitu nad privatnošću korisnika. Safari i Firefox su blokirali kolačiće trećih strana po defaultu još od 2020. godine, kada je Google obećao da će učiniti isto. Kolačići trećih strana su jedna od najrasprostranjenijih tehnologija za praćenje korisnika, omogućavajući marketing kompanijama i trgovicma podataka da prikupljaju i prodaju informacije o aktivnostima korisnika na mreži".

Možete očekivati ozbiljne analize ove priče i debate na ovu temu u narednim danima.

(Benchmark)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS