• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Patrolira poljima i spaljuje "na mrtvo": Robot pas dobio bacač plamena

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

AI algoritam robota među različitim usjevima u polju prepoznaje korov, nakon čega ga robotski-pas Spot plamenikom na propan spaljuje "u korijenu"

 Pas robot koji uništava korov Izvor: YouTube / New Scientist

Kada u istoj rečenici čujete riječi robot i bacač plamena, vjerovatno ćete pomisili da je to nešto u čijoj blizini sigurno ne biste voljeli da se nađete. Drugo što će vam pasti na pamet, vjerovatno je to da je riječ o nečemu što ima veze sa vojskom i upotrebom robota u borbi.

Robot, tačnije robot-pas kako ga češće zovu, je ljubiteljima tehnologije dobro poznati Spot, kalifornijske firme Boston Dynamics, koji je ovoga puta dobio potpuno novu funkciju.

Stručnjaci američkog istraživačkog Univerziteta Teksas A&M i Univerziteta za vještačku inteligenciju "Mohamed bin Zajed" iz Abu Dabija, zajedno sa tvorcima Spota iz Boston Dynamics-a, opremili su četvoronožnog robota sistemom vještačke inteligencije (AI) za pronalaženje korova.

Spaljuje "u korijenu"

AI algoritam Spota sposoban je da u polju među različitim usevima prepozna korov, a zatim da ga plamenikom na propan, smještenim "na glavu" psa, spali "u korijenu". Na zadnjem dijelu robota ugrađen je rezerovar za propan, koji bacač plamena koristi kao gorivo.

Robot-pas Spot bacačem plamena spaljuje korov
Izvor: YouTube / New Scientist

Pogonjen vještačkom inteligencijom, Spot luta poljima i među zasađenim usjevima traži korov. Kada ga njegov kompjuterski vid uoči i pronađe, plamenik se automatski pali i sa velikom preciznošću usmjerava plamen na biljku štetočinu i spaljuje biljku, prenosi ViDi. Nakon toga, korov na tom mjestu više neće moći da izraste barem narednih godinu dana.

Plamen, međutim, ne spaljuje cijelu biljku, jer bi to bilo opasno za okolne kulture, nego samo zagrijava njegove centralne dijelove kratkim mlazovima plamena, do te mjere da zaustavi dalji rast korova.

Mana – mala autonomija

Stručnjaci su testirali Spota na polju pamuka u Teksasu, gdje se robot pokazao kao veoma precizan i efikasan u pronalaženju određenih vrsta korova i njihovom uništavanju.

Jedini problem koji je, za sada, pokazao je kratko trajanje baterije koja mu omogućava autonomiju rada od samo 40 minuta.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS