• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Futuristički solarni uređaji sa etno motivima... Made in Banjaluka! FOTO

Autori mondo.ba Autori Siniša Stanić

Grupa banjalučkih mašinskih inžinjera i dizajnera kreirala je seriju elektronskih uređaja, poput solarne klupe, solarne autobuske stanice, solarnog drveta itd, koji, pored toga što su osmišljeni sjajno, i izgledaju fantastično!

 Futuristički solarni uređaji sa etno motivima... Made in Banjaluka! FOTO Izvor: MONDO, Petar Gvero/Bojan Vučen

U njihovom dizajnu upotrebljeni i neki tradicionalni elementi našeg podneblja, poput "zmijanskog veza", što cijelom projektu daje naročitu vrijednost...

Tim ljudi, čije jezgro čine Bojan Vučen, MSc diopl.ing.arh, prof.dr Petar Gvero, dipl.maš.ing, Indir Mjanić, MSc, dippl.maš.ing i Biljana Vukadinović dipl.maš.ing. osmislili su seriju solarnih mobilijara koji su opremljeni da igraju ulogu punjača za elektronske uređaje ili mala električna vozila, a zahvaljujući "pameti" koja je ugrađena u njih, mogu da igraju ulogu i internet tačaka, kao i uređaja koji mogu da pružaju informacije o vremenskim uslovima, stepenu zagađenja okoline, intenzitetu sunčavog zračenja, itd.

"Prije nekih sedam godina rodila se ideja o razvoju uređaja i sistema čija je zajednička karakteristikasvakodnevna upotreba i korist za građane, a svojim izgledom i funkcijom objedinjavaju arhitektonskidizajn i inženjersku konstrukciju. Tako su nastali uređaji, produkti urbanog mobilijara, koji se idealno uklapaju u svako moderno urbano okruženje, ali i svjetske trendove održivog razvoja, jer za svoje funkcionisanje koriste solarnu energiju. Do sada smo razvili solarno drvo, solarnu klupu, solarnu autobusku stanicu, kao i druge solarne mobilijare", kaže za portal Mondo.ba Petar Gvero, jedan od pokretača ovog sjanog projekta.

Izvor: MONDO, Petar Gvero/Bojan Vučen

Gvero navodi da su uređaji takođe zanimljivi kao servis informacija za građane ili video reklamni prostor za komercijalne korisnike, pa tako oni koji bi raspolagali njima imaju višestruke koristi.

"Pored svoje osnovne fukcije, urbanog gradskog mobilijara, solarne klupe su dizajnirane kao spoj modernih, pametnih i održivih tehnologija i skulpturalnog oblikovanja koje upija i promoviše karakteristike i kvalitete lokacije na kojoj se klupa instalira ili brenda. Dizjan je razvijen u nekoliko varijanti, ali ono što je zajednička estetska karakteristika je primjena perforiranih limova koji su prosvijetljeni LED rasvijetom i na koje je apliciran lokalni ornament. Na predloženom riješenju je egzemplarno integrisan motiv 'plavog veza' kao dio banjalučkog lokalnog tradicionalnog koda, dok bi se kod instalacije klupe na drugim lokacijama koristili ornamenti karakteristični za svaku pojedinačnu lokaciju", navodi Gvero.

Možda će vas zanimati

On objašnjava da je takvim dizajnerskim pristupom omogućeno da klupa više nije samo masovni bezlični proizvod, već personalizovan dio urbanog mobilijara sa skulptiralnom vrijednošću, koji pored modernih tehnologija, promoviše i tradicionalne vrijednosti i kulturno naslijeđe lokaliteta, što je u saglasnosti sa postulatima i smjernicama održivog razvoja.

"Korišćenjem solarne energije kao obnovljivog izvora energije, preko fotonaponskih panela, klupa
omogućava posijetiocima kablovsko i bezkontaktno punjenje mobilnih telefona, a na taj način promoviše savijestan odnos prema prirodnom okruženju", kaže Gvero, navodeći da su neki od modela već izrađeni i čekaju na upotrebu.

Ipak, i pored očitog tehničkog kvaliteta i dizajnerske privlačnosti navedenih proizvoda, oni do sada nisu prepoznati u RS i BiH kao vrijedni pažnje i ulaganja.

"Na žalost, jedini hendikep ove grupe je u tome što je ove napredne proizvode stvarala u Bosni i
Hercegovini, pa i pored brojnih pokušaja, još uvijek nismo naišli na zainteresovane poslovne partnere, koji bi preuzeli prozvodnju ovih uređaja. Druge grupe i kompanije iz regiona, koje su kretale u razvoj sličnih koncepcija, mnogo kasnije, napravile su značajne poslovne uspjehe, samo zato što su funkcionisale u zdravijem poslovnom okruženju od ovoga", navodi Petar Gvero.

Na kraju, šta reći... Mi se zaista nadamo da će ovaj tekst pomoći u povezivanju Petra i njegove grupe super-kreativnih ljudi sa onima koji raspolažu resursima i vide svoju poslovnu šansu u cijeloj priči, kako bi ovi izuzetni domaći proizvodi konačno ugledali svjetlost dana.

Pogledajte foto galeriju...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS