• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Facebook i Instagram: Ukinuta breskvica zbog vrijeđanja žena

Autor mondo.rs

Zbog golih grudi i drugih dijelova tijela Facebook i Instagram ukidaju emotikone breskvice i patlidžana, koji često imaju konotaciju istih.

 Facebook breskvice patlidžan Izvor: MONDO / Facebook

Instagram i Facebook odlučili su da uklone tri popularna emotikona, breskvu, patlidžan i kapljice, objavili su mediji iz industrije.

Facebook, u čijem je vlasništvu i društvena mreža Instagram, promijenio je pravila prihvatljivog ponašanja na svojim društvenim mrežama krajem oktobra, zbog kojih korisnici tri gore navedena emotikona više ne smiju da koriste, jer se sva tri imaju konotaciju na seksualno uvredljiv sadržaj i šalju lošu poruku o ženama.

Možda će vas zanimati

Sva tri emotikona, pogotovo emotikon breskve, koja označava žensku pozadinu, obožavaju korisnici širom svijeta, uključujući i naše korisnike. Odzvonilo je i popularnim facama, poput Kim Kardašijan, koja često svoju pozadinu opisuje baš emotikonom breskvice.

Promjena je, kažu iz Facebook centrale, usmjerena i na radnice, koje se bave “najstarijim zanatom“, a koje više neće moći da reklamiraju niti prodaju svoje usluge na društvenim mrežama, a zabrana će uticati i na sve one, koji koriste emotikone za razgovor ili šale sa nedozvoljenom konotacijom.

Iz Facebook-a su rekli da je protiv novih pravila i da se zabranjeni emotikoni koriste za pokrivanje genitalija u slikama, koje se dijele na pomenutim platformama. U uvodu najave o zabrani emotikona Facebook navodi da oni pale crvenu lampicu i reaguju "kad sadržaj olakšava, podstiče ili koordinira seksualne susrete između odraslih".

Bilo da je riječ o direktnom tj. otvorenom nuđenju ili podsticanju seksualnih razgovora i sadržaja ili sugestivnom podsticanju, Facebook će od sada uklanjati svaki takav sadržaj. Nekoliko uzastopnih kršenja pravila o korišćenju emotikona ili eksplicitnog sadržaja može za rezultat imati i trajno isključivanje naloga bilo kog korisnika, pa i popularnog tj. influensera ili slavne ličnosti.

Ova odluka Facebook i Instagram mreže razbjesnela je, ali i rastužila mnoge korisnike, jer im nije jasno da se Facebook i Instagram još uvijek nisu izborili sa mnogo gorim sadržajima, nego što su tri popularna emotikona, a odlučili su baš njih da zabrane i ukinu.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS