• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

HONOR: Nastavljamo dalje bez Google podrške - ne treba nam, imamo rešenje

Autori Marko Čavić Autori w

Kompanija HONOR rešila je da napravi zaokret po pitanju Android sistema i Google podrške, a plan je da se u potpunosti pređe na HMS platformu. Evo svih detalja o tome!

 HONOR: Nastavljamo dalje bez Google podrške - ne treba nam, imamo rešenje Izvor: MONDO / HONOR

Kompanija HONOR je deo kompanije Huawei i kao takva i ona je pogođena zabranom, kojom američka administracija onemogućava kineskom gigantu korišćenje Google servisa, aplikacija i licenciranog Android operativnog sistema.

Trenutno, u Srbiji je aktuelan HONOR 9X model, između ostalih i HONOR 20 serija, koji imaju apsolutno sve Google aplikacije i kompletnu Google Play Store podršku, ali već od narednog modela, HONOR V30 i HONOR V30 Pro, situacija je takva da to neće biti slučaj.

Možda će vas zanimati

S tim u vezi seli smo sa gospodinom Aleksom Vangom, direktorom kompanije HONOR za ovaj deo sveta, i pričali o situaciji, koja zanima sve nas: o budućim planovima, kao i rešenjima, koja je HONOR kompanija spremna da ponudi korisnicima, kako bi krenuli dalje sa razvojem kompanije.

Situacija na tržištu je takva da je i kompanija HONOR, u okviru kompanije Huawei, rasla na tržištu i tokom trećeg tromesečja ove godine, iako su analitičari predviđali pad usled zabrane poslovanja sa SAD kompanijama. Tome je najviše doprinela situacija u Kini, na tržištu, koje je najjače za HONOR i koje je takoreći patriotski reagovalo na zabranu poslovanja kineskih kompanija sa američkim softverom i hardverom.

HONOR telefoni bez Google aplikacija u Kini nisu nikakva novost, kao što će to u Evropi biti, jer tamo već odavno ne koriste licenciran Android i Google Play Store, a Huawei i HONOR planiraju da sa 44 odsto tržišnog udela, koliko otprilike sad imaju u Kini, narastu na preko 50 odsto i tako stvore uslove tj. dovoljno novca, koji će uložiti u promociju Huawei Mobile Services ekosistema i AppGallery (uz novac, koji generišu širom sveta).

Aleks Vang, HONOR.
Izvor: MONDO / HONOR

Naša kompanija želi da sarađuje sa kompanijom Google. Želimo da i dalje Android bude naš izbor, ali mi smo biznis orijentisana kompanija i u skladu s tim moramo da se pobrinemo da do ovakve situacije više nikad ne dođe. Mi ćemo u naredne dve godine stvoriti takve uslove da ljudi koriste AppGallery, kao što danas koriste Google Play Store i na taj način želimo da se zaštitimo od bilo kakvih budućih negativnih odluka, koje su izvan naše kontrole“, rekao nam je na otvaranju intervjua Aleks Vong.

Dobili ste novo produženje licence za određene poslove sa kompanijama iz SAD, šta to znači za HONOR, da li vam, zapravo to nešto i znači?

Aleks Vang: “Mi već treći put dobijamo produženje licence i to je zaista postalo beznačajno za nas. Ovo je, očigledno politička odluka i na kao takvu mi nismo u mogućnosti da utičemo. I dalje želimo i otvoreni smo za saradnju sa kompanijom Google. Ipak, krenuli smo dalje i prelazimo na Huawei Mobile Services. Ako u međuvremenu stigne odluka da smemo da koristimo Google Mobile Services i Play Store - integrisaćemo ih u naše postojeće telefone, koji ih nemaju, ali krenuli smo dalje i HMS je budućnost naše kompanije“.

Kako planirate da predstavite Huawei Mobile Services korisnicima i šta ćete učiniti da korisnike na pravi način, bez previše trzavica, prevedete u taj ekosistem?

Aleks Vang: “Poguraćemo HMS (Huawei Mobile Services) kroz jaku marketinšku kampanju, različite aktivacije i kroz ceo novi ekosistem povezanih uređaja, ne samo telefona, nego i prateće opreme, Internet of Things uređaja, sportskih i nosivih tehnologija. Tranzicioni period bi trebalo da počne od polovine 2020. godine, do kada bi trebalo da bude spreman najveći broj omiljenih aplikacija iz Google Play prodavnice“.

Kad smo već kod aplikacija, recite nam nešto više o tim planovima - na koji način ćete popuniti AppGallery prodavnicu aplikacijama i kako planirate da ponudite alternative Google aplikacijama i koje?

Aleks Vang: “HONOR i Huawei oformili su lokalne timove, u zavisnosti od zemlje do zemlje, koji će raditi na prevođenju do 100 najpopularnijih aplikacija iz svake od zemalja u kojoj poslujemo u našu AppGallery prodavnicu. Recimo, MONDO je već na AppGallery-ju i to nas jako raduje, jer je pravi primer, koji bi i drugi mediji i kompanije iz Srbije i regiona trebalo da slede.

Radimo sa proizvođačima aplikacija iz celog sveta da brzo i lako prebace svoje Google Play aplikacije u AppGallery. Na taj način i lokalne aplikacije biće deo Huawei Mobile Services-a, a kompanija već globalno radi na dovođenju svih popularnih aplikacija, uključujući i američke, u AppGallery. Govorim o svim popularnim aplikacijama, koje su omiljene u Google Play prodavnici, od kojih su mnoge u procesu dolaska na AppGallery platformu i podneti su zahtevi američkoj administraciji za odobrenje. Kompanije i programeri Android i Google Play aplikacija nesumnjivo žele da budu deo AppGallery-ja, jer su u pitanju stotine miliona novih i postojećih korisnika.

Ukratko, naš plan je da se lista globalno najpopularnijih Android aplikacija nađe i kod nas u AppGallery prodavnici aplikacija.

Što se Google aplikacija tiče, već imamo svoj pregledač, muzički plejer, video plejer, SMS aplikaciju, mejl aplikaciju, vremensku prognozu, fajl menadžer, notes, kalendar, kontakte i mnoge druge bazične Google-pandan aplikacije, čak je i aplikacija za mape u pripremi“.

Kakva je strategija za dalje? Kada kreće promocija AppGallery, HMS i drugih stvari vezanih za to?

Aleks Vang: “Američka administracija već sad nema kud, nego da nam odobrava produženja, jer od toga zavise i njihove kompanije, očekivali su da ćemo brzo propasti, ali se to nije desilo. Preživeli smo i našli smo alternativu - radimo na njoj već godinama, iako nismo očekivali da ćemo sad morati da je primenimo.

Moramo da stvorimo budućnost u kojoj se ovakve stvari više neće desiti. A taj plan je Huawei Mobile Services. Uložićemo najmanje 10 milijardi dolara u proces opremanja AppGallery-ja i podršku Huawei Mobile Services-a, ali ćemo korisnicima stvoriti ekosistem na koji će moći da se oslone zauvek i koji će raditi za njih i za nas.

Zahvaljujući podršci programera, čiji je interes da se njihove aplikacije nađu na stotinama miliona novih uređaja svake godine, izgradićemo nov ekosistem mobilnih i konvergentnih uređaja, koji će biti pouzdan i praktičan. Takođe, sistem će raditi za korisnike bez ograničenja i mogućih trzavica, kakve sad moraju da trpe ni krivi ni dužni“.

Koliko vremena će vam trebati da stvari dođu na svoje i da se korisnici naviknu na AppGallery i Huawei Mobile Services ekosistem?

Aleks Vang: “Prema našim proračunima trebaće nam do nekoliko godina da korisnici prihvate AppGallery i Huawei Mobile Services u potpunosti. Za to vreme ćemo raditi ne samo sa programerima, nego i sa korisnicima širom sveta, pa i u Srbiji, koji budu voljni da sarađuju sa nama, na unapređenju iskustva korišćenja AppGallery prodavnice i Huawei Mobile Services-a, kako bi bili što više po meri prosečnog korisnika HONOR uređaja“.

Kada ćemo videti prve opipljive rezultate AppGallery ponude i Huawei Mobile Services ekosistema?

Aleks Vang: “Procenili smo da će u bliskoj budućnosti biti prebačeno do 80 odsto omiljenih aplikacija, od 100 najpopularnijih u svakoj zemlji u kojoj poslujemo, kao što smo rekli, na AppGallery i sredinom godine krenućemo u veliku kampanju promocije i upoznavanja korisnika sa novim ekosistemom.

Naši alati omogućavaju prebacivanje aplikacije iz Google Play u AppGallery prodavnicu praktično bez bilo kakvih prilagođavanja i za samo nekoliko sati, uključujući i odobrenje aplikacije i proveru“.

Šta će se desiti, ako zabrana Google aplikacija tj. licenciranog operativnog sistema bude ukinuta trajno?

Aleks Vang: “Mislim da će u tom trenutku kompanija ponuditi korisnicima da biraju koji sistem žele - Google Play ili AppGallery. Imaće opciju da startuju telefon sa prodavnicom, koja njima odgovara, ali taj scenario je samo jedan od mnogih, koje razmatramo još uvek i ne možemo biti sigurni šta će se desiti u bliskoj ili daljoj budućnosti“.

MONDO MobIT ekipa je, kao i uvek, tu za vas i rado ćemo odgovoriti na sva vaša pitanja u saradnji sa kolegama ih HONOR Srbija tima!

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

HONOR 9X video (MobIT)
Izvor: Honor

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS