• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je Google "muljao" sa plaćanjem poreza širom sveta

Autori mondo.rs Autori Tanjug

I Google je koristio "Double Irish With A Dutch Sandwich" šemu za izbegavanje plaćanja poreza.

 Kako je Google "muljao" sa plaćanjem poreza širom sveta Izvor: MONDO / Marko Čavić

Google će prestati da koristi šemu, koju mnoge kompanije koriste kako bi izbegle plaćanje poreza, pomoću koje je od poreskih vlasti do sada sakrio milijarde dolara, a taj potez objašnjava pojednostavljenjem korporativne strukture.

Google je jedna od multinacionalnih kompanija koje su često na meti kritika da koriste svoj položaj i snagu i da otvaranjem podružnica širom sveta i prebacivanjem dobiti iz jedne u drugu značajno umanjuju poreske obveze.

Možda će vas zanimati:

Šema poznata kao "Double Irish With A Dutch Sandwich" jedna je od poznatih metoda izbegavanja plaćanja poreza na dobit, koja koristi određene rupe u zakonima SAD, Irske i Holandije, čijom kombinacijom i korišćenjem ofšor kompanije je moguće značajno umanjiti poreze.

Kako prenosi agencija Tanjug, Google očigledno odustaje od ove prakse, jer se iz poreske prijave kompanije za 2018. godinu vidi da će kompanija krajem 2019. ili tokom 2020. prestati da koristi irsko-holandsku šemu internog prebacivanja dobiti.

Iz Google kompanije kažu da će, zahvaljujući pojednostavljenoj korporativnoj strukturi, licence za proizvode i usluge ubuduće svojim podružnicama prodavati iz SAD, a ne putem ofšhor kompanije s Bermuda. Prebacivanje spoljne dobiti u SAD olakšano je i zakonom donetim prošle godine, kojim je Trampova administracija oslobodila plaćanja zaostalih poreza sve one, koji odluče da svoje poslovanje na ovaj način vratiti u vlastitu zemlju.

U Google-u tvrde da su i do sada plaćali sve poreze, koje su morali, kao i da im je prosečna stopa poreza na dobit u proteklih deset godina bila 23 odsto, od čega je 80 odsto plaćeno na domaćem tržištu, u SAD.

S druge strane, ta kompanija je kroz svoje podružnice u EU na sav ostali profit plaćala značajno manje poreze, zbog čega je više puta bila pod istragom.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS