• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Koristiti Huawei opremu je ravno ludilu"

Autor mondo.rs

Američka administracija na sve načina pokušava da odvrati svog saveznika od saradnje sa kompanijom Huawei.

 "Koristiti Huawei opremu je ravno ludilu" Izvor: MONDO / Marko Čavić

Amerika je pokušala da nagovori svoje saveznike da odstupe od instalacije Huawei opreme u okviru svojih 5G mreža, ali je saveznici uglavnom nisu poslušali.

SAD su pokušale čak i pretnjama da će zemlje, koje nastave da nabavljaju Huawei 5G opremu, snositi neku vrstu posledica, ali ni to nije urodilo plodom.

Onda su se SAD okrenule pojedinačnom lobiranju, što se zemalja tiče, a jasno nam je zašto im je Velika Britanija prioritet - jer je to stub američkog uticaja u Evropi i svetu. Zato su SAD istrajne u nastojanju da ubede Veliku Britaniju da prestanu sa korišćenjem Huawei 5G opreme u svojim 5G mrežama. Na njihovu žalost Velika Britanija je spremna da svima, koji prođu kontrole, omogući učestvovanje u 5G razvoju u toj zemlji, uključujući i Huawei.

Možda će vas zanimati

Ali, SAD ne odustaju, baš naprotiv!

Tokom 13. januara Veliku Britaniju je, prema izveštaju američke CNBC mreže, posetila visoka delegacija SAD, čija je misija bila da odvrati tu zemlju od korišćenja Huawei opreme u razvoju 5G mreža. Navodno, ta delegacija prikazala je neoborive dokaze, o kojima javnost ne zna ništa još uvek, da će obaveštajni podaci obe zemlje biti ugroženi, ako Huawei bude deo britanskih 5G mreža.

Prema ovim izveštajima delegacija SAD poručila je Britancima da je “korišćenje Huawei opreme u izgradnji 5G mreža ravno ludilu“.

S druge strane, Boris Džonson, britanski premijer rekao je da bi oni, koji kritikuju Huawei trebalo da ponude i dobro alternativno rešenje, koje bi preporučili. Takođe, Džonson je rekao da njegova zemlja svakako ne želi da koristi opremu niti tehnologiju, koja će otežati njihovu razmenu osetljivih podataka sa državnim partnerima.

Oglasio se i ministar za digitalna pitanja, Maks Varman, koji je izjavio da je britanskoj vladi bezbednost podataka jednako važna, kao i nacionalna bezbednost i da je to njihov vrhunski prioritet. “Takođe, važna nam je saradnja sa našim partnerima, zato ćemo pažljivo razmotriti sve aspekte ove situacije“; zaključio je Varman.

Kompanija Huawei je još jednom negirala bilo kakvo postojane “backdoor“ sistema u njihovom hardveru, opremi ili softveru, koji bi omogućio kontrolu podataka, koji se prenose preko njihove tehnologije. S druge strane američki državni establišment tvrdi da je kompanija Huawei u vezi sa kineskim državnim vrhom i da je u mogućnosti da im ustupi podatke iz svojih mreža. Amerika ovo za sada nije javno dokazala, a dokazi na koje se pozivaju nisu dosad javno predočeni.

Huawei je već nekoliko puta demantovao bilo kakvu vezu sa kineskim vlastima.

Velika Britanija će još jednom razmotriti činjenice i objaviti svoju odluku do kraja meseca.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS