• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sportski radnici ogorčeni: "Nije ovo politika, voda je došla do grla!" Stigao i odgovor iz Vlade RS

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Predstavnici banjalučkih klubova održali su sastanak, ogročeni stanjem u sportu u Banjaluci i RS.

 Sastanak klubova u Banjaluci Izvor: MONDO

Predstavnici sportskih klubova i saveza u Banjaluci održali su u petak neformalan zajednički sastanak na kojem su iznijeli sijaset kritika na (ne)rad Ministarstva porodice, omladine i sporta u Vladi Republike Srpske na čelu sa ministarkom Sabinom Čabrić, ali i iznijeli niz prijedloga kojima bi sport u Republici Srpskoj podigli na viši nivo.

Sastanku u dvorani "Borik" prisustvovali su predstavnici 18 klubova i saveza, koji nisu krili nezadovoljstvo finansijskom situacijom u sportu odnosno neisplaćivanjem čak i onoga, kako su istakli, mizernog dijela koje je propisano od strane Ministarstva, a posebno ih je zaboljela mogućnost neodržavanja čak i Malih olimpijskih igara.

Pokušali su učesnici da detektuju sve probleme koje sport ima u gradu na Vrbasu, ali i širom Republike Srpske, i s tim u vezi sastavili nekoliko prijedloga koje će uputiti pred Ministarstvo i Grad Banjaluku.

U najkraćem, to su: Traženje sastanka sa ministarkom Selmom Čabrić, isplaćivanje svih prispjelih obaveza i povećanje budžeta za Male olimpijske igre, saveze i klubove, kao i novo raspisivanje konkursa za dodjelu sredstava, transparentnost i poštovanje kriterijuma prilikom dodjele, petogodišnji plan za poboljšanje sportske infrastrukture u RS, tematsku sjednicu Skupštine Banjaluke, problem Gradskog olimpijskog bazena...

Sportski radnici su najprije, da bi uopšte mogli da saopšte prijedloge ministarki, zatražili sastanak s njom, s obzirom da gospođa Čabrić dosad nije pokazala nikakav interes za njihov rad.

"Želim da istaknem da je ovaj sastanak potpuno nestranački niti je uperen protiv bilo koje osobe već da pokušamo da detektujemo, a onda i probamo da riješimo probleme. Informacija da su Male olimpijske igre pod upitnikom je provjerena i svi mislimo da je to katastrofa, ako ne budu održane. One su zalog za budućnost ovog društva, jer su investicija koja će nam se vratiti desetostruko", izjavio je Vladimir Branković, član UO Rukometnog saveza Republike Srpske koji je nekoliko dana ranije u razgovoru za MONDO i pokrenuo "lavinu".

Prema njegovim riječima, čim je tekst izašao, javili su se iz Ministarstva i priznali da postoje problemi sa finansiranjem, ali da će oni sve učiniti da ih otklone.

"Naš prijedlog je da Ministarstvo izmiri svoje obaveze za prošlu, a za tekuću godinu da isplati nastavnike, koordinatore i sve ljude uključene u organizaciju Malih OI, a koji inače čekaju dnevnice po godinu i više dana. Takođe da podigne budžet Malih OI", rekao je Branković.

Druga tačka, i prijedlog, odnosi se na saveze, koji u posljednje dvije godine nisu dobili nijednu marku od Ministarstva.

"Savezi su prepušteni na milost i nemilost sponzora i sopstvenog novca, već su se neki ugasili a da nema pomoći predsjednika RS (Milorada Dodika) i lokalnih zajednica, bilo bih ih mnogo više. O klubovima da ne govorimo, svaki dan se gase posebno u manjim sredinama".

Branković je dodao da aktuelna ministarka nije održala nijedan sastanak sa predstavnicima klubova i saveza da makar čuje sportske probleme, već ih je sve gurala pod tepih.

"Nama je potreban čovjek koji je uticajan i ugledan i koji može da osigura neophodna sredstva za poboljšanje uslova u sportu. Zato predlažemo sastanak sa ministarkom da je upoznamo s našim problemima i da ministarstvo isplati sredstva za 2023. godinu a da se za naredni period pokušaju pronaći finansije za povećanje budžeta. Savezi imaju troškove, radnike, prostorije, sami organizuju kup-takmičenja RS. Sve bez Ministarstva, a samo jedna organizacija Kupa RS košta 30.000 KM. Otkud klubovima tolike pare? A moramo da imamo Kup RS jer time pokazujemo patriotizam". 

Izvor: MONDO

NEMA PRAVILNIKA, NEMA KONKURSA, A PODIJELJENO 4.5 MILIONA KM

Predloženo je i da se podigne budžet za klubove s obzirom da u prošloj godini nije raspisan nijedan konkurs Lutrije RS od igara na sreću, konkurs vrhunskog sporta i finansiranje klubova i saveza, kao i učešće na međunarodnoj sceni.

"Svake godine osim prošle su ti konkursi bili raspisani, a sada ih nema. Već treću godinu se sport finansira zahvaljujući entuzijazmu, lokalnim zajednicama i kabinetu predsjednika. Takođe predlažemo da transparentnost davanja bude prema pravilnikuza kategorizaciju. Ne postoji pravilnik niti kriterijumi po kojem je prošle godine podijeljeno 4.5 miliona KM a Ministarstvo neka javnosti predoči odgovore kome su i zbog čega podijeljeni novci", naglasio je on.

Miodrag Čeko iz Plivačkog kluba Olimp je potvrdio da nije bilo nijednog konkursa, niti pravilnika ili nekog sportskog kriterijuma za dodjelu sredstava, a potom je neko od prisutnih dobacio "Javašluk".

"To bih politički korektno nazvao neradom. I u mandatima prethodnih ministara u sportu od Proke Dragosavljevića do Sonje Davidović je bilo problema, ali svi oni su bili Jusein Bolt ili Dragan Džajić što se tiče upućenosti u sportske probleme u odnosu na aktuelnu ministarku".

Na sastanku je ukazano i na problem gradskih struktura jer Banjaluka u prvom kvartalu 2024. godine nije isplatila ni marku klubovima.

"Mi živimo sad, a ne kad legne uplata. U avgustu planiramo budžete, u januaru ili najkasnije februaru moj klub je trebalo da dobije novac, a sad je sredina marta i već smo u minusu 30.000 KM. Osim toga da gradsko rukovodstvo razmisli o uvođenju akontacije, moramo istaći da Banjaluka izdvaja ista sredstva kao prije 10 godina. Kao da nas ova silna poskupljenja i inflacija ne dotiču. Zato tražimo povećanje za izdvajanja za sport sa 0.5 na 3% za sport od grada Banjaluke".

Spomenuti su i problemi s dvoranama koje se često daju besplatno za profitabilne sadržaje, pod maskom da je u pitanju nešto društveno-korisno i od javnog interesa.

"Mi smo za to da se kriterijumi pojačaju, ali naravno da nismo protiv kulture već da pronađemo neki zajednički jezik u interesu svih".

Učesnici sastanka su se potom osvrnuli i na probleme sporta u malim sredinama i predložili da se napravi petogodišnji plan razvoja infrastrukture koji bi podigao sport u cijeloj RS.

"Ministarstvo mora da napravi komisiju koja će obići manja mjesta i gradove da vidi sa lokalnim zajednicima oko prostora za pravljenje dvorana. RS bi mogla da napravi 10 dvorana, koje bi u budućnosti donijele brojne benefite za sve, od sporta, do lokalnih zajednica, ali to mora da uradi ministarstvo. Nismo mi dužni da im dajemo ideje šta da rade, već moraju sami da sjednu i da se bore za nas, a ne za automobile i svoje dnevnice", naglašeno je na sastanku.

Izvor: MONDO/Nebojša Šatara

Predsjednik RS RS i Saveza sportova za osobe sa invaliditetom Marinko Umičević je istakao da je ovaj sastanak neka vrsta koordinacionog tijela za spas sporta, nije nikakva lična priča Brankovića ili bilo koga drugog, niti ima veze s politikom.

"Prosto rečeno, voda nam je došla do grla. Kao da je lako biti šampion u Bosni i Hercegovini u bilo kom sportu. Tražimo povećanje budžeta, transparentnost kod podjele izdvajanja, zašto nije bilo konkursa... Nema promocije ni grada ni RS bez sporta. Predložiću na gradskoj skupštini (kao odbornik) s obzirom da nije usvojen porez na nepokretnosti, da 30 % (tri miliona) izdvojimo za sport. Da to bude jedna injekcija za sport uz ono što nas ionako sljeduje. Jer mi smo na infuziji", rekao je Umičević i dodao da će takođe dati prijedlog da se razdvoji Gradski olimpijski bazen od Akvane.

"Bazen i propada zbog tog preduzeća. Nije sve u novcu, ko zna koliko hiljada djece je tamo naučilo da pliva, pa srećom nismo imali nijedan slučaj utapanja. Problema je mnogo, i zato tražimo da skupština grada održi cijelu jednu tematsku sjednicu o problemima sporta", zaključio je on.

Čeko je potom opet uzeo riječ i naglasio da je ovaj sastanak veliki događaj za banjalučki i sport RS.

"Davanja, pravilnici i transparentnost, ako tako bude radilo Ministarstvo, mi ćemo biti podrška. Veslamo u istom smjeru, a ako se sudarimo, neko će pasti. Smatram da sportisti to neće biti jer smo se mi susretali i dosad s problemima".

Takođe, osvrnuo se i na prijedlog Umičevića, rekavši da je načelno dobar i da o njemu treba razgovarati. Dodao je da su vodeni sportovi u neravnopravnom položaju u odnosu na sve ostale s obzirom da klubovi moraju da plaćaju korištenje bazena, za razliku od ovih drugih koji besplatno koriste dvorane u posjedu grada.

"Olimp plaća porez za radnike, a od Ministarstva smo dobili nulu! Od Banjaluke koliko god da smo dobili, više smo vratili od rente bazena. Čekajte, ko koga ovdje finansira, oni nas ili mi njih? Načina ima da poslujemo profitabilno, samo ako se hoće".

Direktor Ženskog rukometnog kluba Borac Darko Savić je na kraju imao poruku za sve one koji će ovaj sastanak posmatrati sa političke ili stranačke strane.

"I krajem 60-ih godina kad su se studenti digli, neki su željeli da ih hapse, ali tadašnji predsjednik (Tito) je rekao da su studenti u pravu, pa je vladao još 10 godina. Da li će nas čuti i prepoznati ovo kao šansu bez sujete, da krenu da rješavaju ove probleme koliko mogu. To je njihova šansa", podvukao je Savić.

Izvor: Mondo/Slaven Petković

STIGLA I REAKCIJA IZ MINISTARSTVA

Nešto prije početka današnjeg sastanka, o ovoj problematici se zvaničnim saopštenjem oglasilo i Ministarstvo porodice, omladine i sporta, koje prenosimo u potpunosti.

"Ministarstvo porodice, omladine i sporta povodom informacija koje su se pojavile u javnosti u vezi sa finansiranjem sportskih saveza i klubova, obavještava javnost da je došlo do pogrešnog tumačenja činjenica i da nema netransparentnog finansiranja niti ukidanja projekata koje Ministarstvo realizuje više od 20 godina, poput Malih olimpijskih igara Republike Srpske.

Kada je riječ o finansiranju vrhunskog sporta u Republici Srpskoj, Ministarstvo porodice, omladine i sporta je sa pozicije tekući grant za vrhunski sport na kojoj je imalo na raspolaganju 20.750.000,00 KM zaključcima Vlade Republike Srpske i tekućim zahtjevima isplatilo sredstva u iznosu od 14.000.000,00 KM Teniskom savezu Republike Srpske za teniski turnir „Srpska open“, Fudbalskom klubu Borac Banja Luka 4.600.000,00 KM, Fudbalskom klubu Sloga Doboj 1.000.000,00 KM, Fudbalskom klubu Radnik iz Bijeljine 400.000,00 KM, Košarkaškom klubu Borac iz Banjaluke 300.000,00 KM, Muškom rukometnom klubu Sloga iz Doboja 350.000,00 KM, dok je za finansiranje ostalih sportskih kolektiva Ministarstvo na raspolaganju imalo 100.000,00 KM, koje su raspoređene u skladu sa važećim aktima koja regulišu oblast sporta.

Značajna sredstva u prethodne četiri godine dobio je i Rukometni klub Borac Banja Luka, a riječ je o iznosu od 1.548.900,00 KM.
Iz svega navedenog jasno je da je većina sredstava koja je Ministarstvo porodice, omladine i sporta imalo na raspolaganju u budžetu, utrošena na osnovu odluka koje je Vlade Republike Srpske smatrala prioritetnim i značajnim za Republiku Srpsku.

Istovremeno kada je riječ o finansiranju Malih olimpijskih igara, najvećeg školskog sportskog takmičenja, Ministarstvo porodice, omladine i sporta je na raspolaganju imalo 303.050,00 KM i sve obaveze prema školama i koordinatorima su unesene u sistem, i isplate se dalje vrše putem Trezora.

Ministarstvo je spremno da razgovara sa svim sportskim organizacijama i savezima argumentovano, a ne putem medija i tako će se i ubuduće ponašati. U otvorenom razgovoru analiziraćemo uložena sredstva i ostvarene rezultate, pa da javnost ima jasan uvid u rezultate rada i institucija i sportskih organizacija", navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

(mondo.ba)

Možda će vas zanimati

Komentari 9

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

PORIJEKLO NOVCA

Zašto se iz Igokee niko ne buni?

00

Vidjela žena da je to bacanje para, samo uzimaju pare a rezultata nigdje

Miki

RK Borac 1.5 milion KM!!! Za šta tačno???? Šta je taj klub postigao, osim što je rastjerao banjalučku djecu. Najveći budžwt u bh. rukometu već godinama ,a rezultata, plana i strategije nigdje

Maser

Srpska je mala i ima skromne resurse. Treba profesionalno da se organizuje samo FK Borac i da stalno igra grupe evro takmičenja. Tu se vraća novac i stvara imidž države. Igrati razne trećerazredne kupove u košarci, odbojci, rukometu, nema svrhe

Alex81

Trulo drustvo,ne strucni ljudi na svim mijestima stranacki postavljeni.

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC