• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Teatar fest: Pobuna malog čovjeka

Autori mondo.ba Autori Vesna Kerkez

Pete festivalske večeri u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci Velika scena je pripala Bosanskom narodnom pozorištu iz Zenice, čiji ansambl je odigrao predstavu “Gluha svadba”.

 Teatar fest: Pobuna malog čovjeka Izvor: Vesna Kerkez, mondo.ba

“Gluha svadba” je dramatizacija filma “Nunta muta”, a komad, kao i film govori o suptilnom, ali značajnom otporu običnog, “malog” čovjeka totalitarnoj vlasti.

Dvoje mladih ljudi, Mara i Janko su se zavoljeli i odlučili da se vjenčaju, ali baš tog dana vlasti su zabranili slavlja, ali i sahrane zbog smrti Staljina. Porodice mladenaca odluče da se svadba ipak održi, ali u potpunoj tišini. Scena “gluhe svadbe” je urnebesno komična, ali istovremeno izuzetno snažna i, kao i sama predstava, ne donosi odgovore, nego postavlja pitanja. A ta pitanja su brojna, i danas više nego ikad aktuelna – jesmo li izgubili dostojanstvo, postoji li granica do koje poštujemo autoritete i najvažnije od svih – ima li otpor smisla?

Izvor: Vesna Kerkez, mondo.baSvi znamo da je sudbina „malog“ čovjeka da arogancija i sila svake vlasti uvijek padaju na njegova pleća, prelamaju se preko njegovih leđa. Tako je od davnina – o tome, opominjući nas, zorno govori cjelokupna istorija ljudskog roda i civilizacije. Pravo čovjeka na slobodu, sreću, ljubav, postaje nedostižno, jer vlast – sistem ima druge adute za svoje podanike, a to su: strah, ucjena, mržnja...”, kazala je o predstavi rediteljka Lejka Kaikčija.

Prema njenim riječima, ključno pitanje je zašto ne učimo lekcije koje nas istorija uči.

Netačno je da ne možemo uticati na tokove historije, da ne možemo mijenjati stvari. Moramo razmišljati koga dovodimo na vlast! To ne smije biti nepromišljen i kratkovidan izbor, inače – teško nama“, istakla je Kaikčija.

Publika je dobila priliku da uživa u istinski živopisnoj koreografiji, donekle neobičnim rediteljskim rješenjima, a posebne pohvale zaslužuje scenograf i kostimograf Sabina Trnka.

U predstavi igraju: Selma Mehanović, Nusmir Muharemović, Muhamed Bahonjić, Milenko Iliktarević, Faketa Salihbegović Avdagić, Uranela Agić Burina, Lana Delić, Saša Handžić, Sabina Kulenović, Enes Salković, Ištvan Gabor, Miroljub Mijatović, Adis Mehanović, Zlatan Školjić, Selma Ćosić, Igda Jarić/Lamija Prguda, Edin Begović, Almir Pekmez, Zanin Berbić...

Sedamnaesti Teatar fest „Petar Kočić“ nastavlja se u petak predstavom „Mister Dolar“ Branislava Nušića, u izvođenju Narodnog pozorišta Subotica.

Izvor: Vesna Kerkez, mondo.ba

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop