• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Teatar fest: Nušićeva rođendanska žurka

Autor mondo.ba

„Ko večeras nije u Narodnom pozorištu, mora da je umro jutros“, riječi su koje u predstavi „Rođendan gospodina Nušića“ kaže Dragan Petrović, a koje, bez dileme, možemo da primijenimo i na sedmu noć ovogodišnjeg Teatar festa „Petar Kočić“

 Teatar fest: Nušićeva rođendanska žurka Izvor: Vesna Kerkez, mondo.ba

Naime, Velika sala Narodnog pozorišta Republike Srpske bila je tijesna da primi sve one koji su došli da vide Branislava Lečića, Dragana Petrovića, Tamaru Dragičević, Petra Benčinu, Ivana Zarića, Sandru Balaban, Milenu Živadinović, Sanju Marković i Miju Kovačević – ansambl Zvezdara teatra iz Beograda, koji su u okviru festivala u subotu igrali predstavu „Rođendan gospodina Nušića“. Predstava je djelo Dušana Kovačevića, koju je režirao Nebojša Bradić, a govori o Nušićevom 60. rođendanu (u jesen 1924. godine). Dok ga poslije svečane akademije na Univerzitetu čekaju i u Narodnom pozorištu radi zvanične proslave, on je svratio u Skadarliju da se pozdravi sa sebi bliskim ljudima.

U izmišljenom, ali mogućem slijedu događaja Nušić se u kafani “Zlatni pehar” na Skadarliji sreće sa mladom glumicom Ljubinkom Bobić (igra je Tamara Dragičević). Gazda kafane je njegov ratni drug (Petrović), kelner je momak koji želi da postane glumac (Benčina), a u društvu se našao i jedan pisac neodigranih tragedija (Zarić).

Izvor: Vesna Kerkez, mondo.ba Živu muziku izvodi kafanski orkestar koji vodi ruska emigrantkinja (Balaban).

Predstava sa lakoćom, humorom i sjetom akcentuje podatke iz Nušićevog privatnog i javnog života, a komične situacije sjenči neka vrsta tragične ironije, kao i analogije sa današnjim vremenom.

Predstava je, osim toga i omaž glumcu kao instituciji, a ukazuje na uvijek aktuelan problem guranja kulture u zapećak i unutrašnjeg podrivanja angažovane umjetnosti.

Dugotrajan aplauz, čak tri poklona i pozitivni komentari nakon predstave govore nam da je ova predstava jedan od ovogodišnjih favorita.

Nušićevo djelo “Mister dolar” gledali smo noć ranije u izvođenju glumaca Narodnog pozorišta Subotica. Predstavu je režirala Snežana Trišić, Marko Makivić tumači lik Matkovića, nasljednika i vlasnika hotela „Dolar“, Milan Vejnović je Žan, konobar u hotelu, dok je Jelena Mihajlović dočarala lik Mariške, konobarice u hotelu „Dolar“.

Jovan Ristovski je gospodin predsjednik stranke, Suzana Vuković je gospođa u odnosima s javnošću ili PR dok smo Srđana Sekulića gledali u ulozi gospodina sa bogatim nasljedstvom. Vladimir Grbić tumači lik gospodina sa dobrim vezama, Miloš Stanković je gospodin savjetnik bez reputacije, a gospođa savjetnikovica sa reputacijom je Kristina Jakovljević.

Takmičari

U konkurenciji za nagradu su predstava “Lutkina kuća (Nora)” Narodnog pozorišta RS, “Čarobnjak”, Narodnog pozorišta Sombor, “Čudo u Poskokovoj Dragi”, Satiričkog kazališta Kerempuh, “Trpele”, Beogradskog dramskog pozorišta, “Gluha svadba” Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, “Rođendan gospodina Nušića” Zvezdara teatra i “Mister Dolar” Narodnog pozorišta Subotica.

Zoran Bučevac glumi gospodina sa velikim zaslugama ili akademika, Ljubiša Ristović je gospodin u komunikaciji s gospodom bogom ili sveštenik i gospodin šeik. Vesna Kljajić Ristović tumači lik gospođe sa glasnim žicama o kojoj se mnogo šapuće i gospođe poštene radnice u čarapari. Gospođa model šanel je Snežana Jakšić, dok je Branko Lukač gospodin kreator javnog mnjenja ili urednik, a Minju Peković gledali smo u ulozi Nine - ćerke gospodina predsjednika stranke.

Teatar fest “Petar Kočić”, koji se ove godine održava po 17. put biće zatvoren večeras proglašenjem pobjednika i dodjelom nagrada. U čast pobjednika, biće izvedena predstava “Prevaranti u suknji” Knjaževsko-srpskog teatra.

Sponzor pozorišne sezone i festivala je kompanija m:tel.

Izvor: Vesna Kerkez, mondo.ba

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop