• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tegeltija o uvođenju akciza na električnu energiju: Takvo rješenje još nema saglasnosti

Autor Dušan Volaš

Novi Zakon o akcizama, koji predviđa uvođenje akciza na električnu energiju, još dugo neće biti u proceduri i nema minimuma saglasnosti za implementaciju tog zakonskog akta, izjavio je danas predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

 akcize BiH električna energija Izvor: Srna

Odgovarajući na poslanička pitanja vezano za izradu ovog zakona, Tegeltija je rekao da taj zakon nije ni u kakvoj proceduri.

Tegeltija je na sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH pojasnio da postoje međunarodni programi koji rade na tome da definišu i pokušavaju da implementiraju uredbe EU vezano za akcize i PDV.

Možda će vas zanimati

On je pojasnio da je činjenica da je jedna takva grupa radila varijantu o akcizama u kojoj se na drugačiji način definišu akcize i način naplate na pojedine proizvode.

"Ova informacije jeste dio prijedloga stručne grupe da se uvede akciza na električnu energiju", rekao je Tegeltija napominjući da za takvo rješenje još nema saglasnosti jer bi mnoge proizvođače doveo u tešku situaciju kada je riječ o obračunu akciza na pojedine proizvode.

On je istakao da nije dobio podršku Prijedlog zakona o akcizama, koji je vezan za Zakon o akcizama na duvanske prerađevine.

Tegeltija je podsjetio da procedura usvajanja zakona koji se odnose na indirektne poreze, u koji spadaju i akcize i PDV, kreće od Upravnog odbora /UO/ Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH, preko Savjeta ministara do Parlamentarne skupštine BiH.

"U ovom trenutku u parlamentarnoj proceduri nalazi se Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o akcizama, koji je usvojen na sjednici Savjeta ministara, nakon što ga je utvrdila Radna grupa za indirektno oporezivanje. Za upućivanje tog zakona u parlamentarnu proceduru neophodna je saglasnost sva tri ministra finansija u BiH", pojasnio je Tegeltija.

Riječ je o izmjenama i dopunama zakona kojim se definiše izmjena rokova plaćanja akcize na duvanske prerađevine.

"Što se tiče Zakona o PDV-u, u toku prošle godine izrađen je novi prijedlog zakona", rekao je Tegeltija napominjući da je na sjednici UO UIO BiH veliki broj primjedbi na ovaj zakonski akt iznijela Republika Srpska, a nakon toga i Federacija BiH.

Taj zakon, kako je podsjetio Tegeltija, vraćen je na doradu da budu ugrađene sve sugestije i primjedbe.

"Taj zakon je UIO ugradila i prihvatila dio primjedbi koje je smatrala prihvatljivim i takav tekst zakona će se vrlo brzo naći na nekoj od narednih sjednica Savjeta ministara. Nakon što prođe proceduru u Savjetu ministara, biće upućen u parlamentarnu proceduru", rekao je Tegeltija.

On je izrazio nadu da će na Savjetu ministara biti razmotrene sve inicijativa koje su bile u proteklih godinu i po dana vezano za Zakon o PDV-u.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE