• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministarstvo izmirilo obavezu: Smanjen dug Republike Srpske po osnovu stare devizne štednje

Autor Nikolina Damjanić

Ministarstvo finansija Republike Srpske izmirilo je obavezu po dospjelom devetom anuitetu osme emisije obveznica čime je vlasnicima obveznica uplaćeno ukupno 4,64 miliona KM po osnovu stare devizne štednje.

 Dug RS po emisiji obveznica  Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Od maksimalno zakonom određenih 774,9 miliona KM, do danas je ukupno verifikovano 673,75 miliona KM stare devizne štednje ili 87 odsto zakonom projektovanog iznosa, saopšteno je iz Ministarstva finansija Republike Srpske.

Republika Srpska je do sada izvršila ukupno deset emisija obveznica za izmirenje obaveza po osnovu verifikovanih računa stare devizne štednje u Srpskoj ukupne nominalne vrijednosti 588,91 miliona KM.

Od ukupnog iznosa do sada emitovanih obveznica, preostaje za izmirenje još 16,83 miliona KM ili 2,86 odsto iz razloga što ove obaveze još nisu dospjele.

Ministarstvo finansija podsjeća da je Republika Srpska, iako sredstva po osnovu računa "stare" devizne štednje nisu bila deponovana na računima banaka u vlasništu Srpske, na osnovu brojnih zakonskih akata, te sa namjerom da pruži podršku i izmiri obaveze prema štedišama, prihvatila da u što je moguće kraćem roku izmiri te obaveze i to na način koji obezbjeđuje i podržava makroekonomsku stabilnost i fiskalnu održivost Srpske.

Pod računima stare devizne štednje podrazumijevaju se devizna sredstva kod banaka na teritoriji Republike Srpske sa stanjem na dan 31. decembra 1991. godine, uključujući kamatu obračunatu do tog datuma, a umanjenu za direktne isplate banke nakon tog datuma, za prenesena i iskorišćena sredstva sa jedinstvenog privatizacionog računa u Republici Srpskoj, kao i za eventualne isplate poslije navedenog datuma po bilo kojem drugom osnovu.

Izmirenju obaveza Republike Srpske po osnovu računa stare devizne štednje obavezno prethodi postupak verifikacije koji sprovodi Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge /APIF/ tokom koga se identifikuju potražioci, provjerava iznos računa stare devizne štednje svakog potražioca i registruju sva potraživanja po osnovu računa stare devizne štednje, čime se potvrđuju postojeća prava štediša.

Izmirenje obaveza po osnovu računa "stare" devizne štednje može se vršiti na dva načina, i to u gotovini ukoliko je verifikovana štednja u iznosu manjem od 2.000 KM, te izmirenjem istog iznosa u gotovini svakom vlasniku štednje kada je verifikovana štednja veća od 2.000 KM, s tim da se za iznos veći od navedenog iznosa izmirenje obaveza vrši emisijom obveznica Republike Srpske u ime i za račun svakog vlasnika deviznog računa.

Obveznice za ove namjene se emituju sa rokom dospijeća od pet godina od dana emisije, uz polugodišnje isplate glavnice i pripadajuće kamate, te sa fiksnom kamatom od 2,5 odsto godišnje.

Iz resornog ministarstva ističu da, iako je presudom Evropskog suda za ljudska prava iz 2010. godine BiH, konkretnije Federacija BiH, bila u obavezi da u roku od šest mjeseci izvrši samo još jednu - treću emisiju devizne štednje, Republika Srpska je, bez obzira na to što se presuda nije eksplicitno odnosila na nju, do danas izvršila ukupno deset emisija obveznica po osnovu obaveza za staru deviznu štednju.

Iz Ministarstva finansija Republike Srpske poručuju da će Republika Srpska i ubuduće nastaviti da sprovodi aktivnosti u vezi sa otvaranjem novih rokova za verifikaciju računa stare devizne štednje s ciljem izmirenja preuzetih obaveza u cjelosti.

Podsjećaju štediše koji nisu izvršile verifikaciju računa stare devizne štednje da je otvoren novi rok za verifikaciju do 29. februara 2024. godine, te da se u vezi sa tim obrate najbližoj poslovnici APIF-a.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE