• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rafinerija nafte Brod negativno poslovala

Prošlogodišnji bilans poslovanja Rafinerije nafte Brod bio je negativan, ali je u planu nastavljanje povećanja kapaciteta proizvodnje nafte

 Rafinerija nafte Brod negativno poslovala Izvor: MONDO

Rafinerija nafte Brod proizvela je prošle godine 1,2 miliona tona nafte, a plan je da se taj kapacitet poveća na tri miliona tona čime bi se izbjegli gubici i poboljšao randman proizvodnje, rekao je Srni portparol "Optima grupe" Rade Vidaković.

"Uspjeli smo da proizvedemo i benzine i dizele u evro pet kvalitetu, ali još radimo sa randmanom proizvodnje koji nam ne ide u prilog. Procentualno imamo visoke sopstvene gubitke u proizvodnji koji se kreću oko 12,5 odsto, a sve preko osam odsto otežava poslovanje", istakao je on.

Prošlogodišnji bilans poslovanja Rafinerije nafte Brod, rekao je Vidaković, bio je negativan, ali je u planu nastavljanje investicionog ciklusa s ciljem povećanja kapaciteta proizvodnje nafte.

On je dodao da je u privatizaciji kupljen sistem koji zahtijeva investiciona ulaganja, kao i uključivanje nove linije prerade i proizvodnje.

Prema njegovim riječima, druge dvije članice "Optima grupe" - Rafinerija ulja Modriča i lanac benzinskih pumpi "Nestro petrol", prošlu godinu su završile sa pozitivnim bilansom poslovanja.

"Proizveli smo 80.000 tona baznih ulja, od čega smo 90 odsto plasirali na evropsko tržište, zatim 15.000 tona motornih ulja, kojima smo od ranije prisutni na području bivše Jugoslavije, a otvaramo i evropsko tržište“, naglasio je Vidaković.

On je rekao da sva preduzeća koja se bave maloprodajom naftnih derivata teško posluju, ali da je "Nestro petrol", zahvaljujući trudu zaposlenih i pozicioniranju ovog brenda benzinskih pumpi koji imaju kvalitet usluge i bogat asortiman dodatnih roba koje prodaju na pumpama, prošlu godinu završio uspješno.

Vidaković je istakao da je direktor "Njeftegazinkora“ Jurij Smirnov najavio investiranje ove kompanije u projekat "Nestro" u BiH u iznosu od 120 miliona evra, od čega će najveći dio 90 miliona ići u Rafineriju nafte Brod koja je srce projekta, a ostalo u rafineriju ulja Modriča i "Nestro petrol“.

"U Rafineriji ulja Modriča već uveliko traju pripreme i vrlo brzo kreću radovi na izgradnji novog blendinga, odnosno usavršavanja proizvodnje motornih ulja. Takođe, radiće se na širenju maloprodajne mreže 'Nestro petrola' u BiH, prije svega u Sarajevu, Mostaru, Zenici, Banjaluci i Tuzli“, najavio je Vidaković.

Komentarišući finansijsku krizu koja je već duže vrijeme prisutna u BiH, regionu, Evropi i svijetu, portparol "Optima grupe" rekao je da nijednom proizvođaču i ditributeru ne odgovara slaba kupovna moć stanovništva koja dovodi do manjeg prometa, a time i do težeg poslovanja.

On je napomenuo da se poskupljenje naftnih derivata ne može posmatrati usko regionalno, jer je to berzanska roba čija se cijena formira na osnovu berzanskih kretanja.

Vidaković ističe da je njihov uticaj kao proizvođača na cijenu naftnih derivata vrlo mali, ispod pet odsto, s obzirom da sirova nafta, kao osnovni proizvod, na cijenu utiče sa 94,3 odsto i oko jedan odsto aditivi koji su sastavni dio derivata.

"Tokom kretanja i skokova berzanske sirove nafte cijene derivata skaču ne samo u BiH, nego svugdje u svijetu. Što se tiče marži na benzinskim pumpama one su svedene na minimum i kreću se od 10 do 15 feninga i one su na samoj donjoj granici rentabilnosti pumpi“, rekao je Vidaković.

On je zaključio da cijene naftnih derivata posmatrano sa egzistencijalne mogućnosti građana BiH jesu visoke, ali da su po berzanskim kretanjima realne.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE