• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prosječne plate u regionu: Evo gdje je BiH

Autor Anadolija

Prema posljednjim zvaničnim statističkim podacima, najviše prosječne plate u regionu su u Sloveniji i Hrvatskoj, a najniže u Makedoniji i Bosni i Hercegovini.

 Prosječne plate u regionu: Evo gdje je BiH Izvor: MONDO/Samir Cacan
Izvor: MONDO/Samir Cacan

Podaci Ureda za statistiku Slovenije su pokazali da je krajem 2017. godine prosječna neto mjesečna zarada u Sloveniji porasla na 1.062 evra, što je nominalno povećanje od 3,1 posto, a realno od 1,7 posto u odnosu na 2016. godinu.

Prošle godine je i u privatnom i u javnom sektoru Slovenije zabilježen rast prosječne mjesečne zarade. Nakon Slovenije slijedi Hrvatska u kojoj, prema najnovijim podacima, prosječna plata iznosi oko 835 evra.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom u Hrvatskoj za novembar prošle godine iznosila je 6.190 kuna, ili 832 evra, što je na mjesečnom nivou nominalni porast od gotovo tri posto, a na godišnjem za 6,6 posto.

Slijedi Crna Gora u kojoj je, prema najnovijim podacima Zavoda za statistiku Crne Gore (Monstat), prosječna plata posljednjeg mjeseca 2017. godine iznosila 512 evra. Iznos prosječne neto zarade u toj zemlji u decembru je ostao isti kao u novembru, dok je u odnosu na decembar 2016. zabilježio rast od 0,6 posto.

Poslije Crne Gore, najviša prosječna primanja su zabilježena u Srbiji gdje je, kako pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku, prosječna neto plata u decembru 2017. godine iznosila 54.344 dinara, odnosno 459 evra, što je nominalno i realno povećanje za 14,2 posto u odnosu na novembar.

Najniže prosječne plate u regionu Balkana zabilježene su u Bosni i Hercegovini i Makedoniji.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna mjesečna isplaćena neto plata u BiH u decembru 2017. godine iznosila je 862 KM, ili 440 evra, i nominalno je viša za 0,6 posto u odnosu na prethodni mjesec, te viša za 1,1 posto u odnosu na decembar 2016. godine.

Podaci Ureda za statistiku Makedonije su pokazali da je u novembru 2017. godine prosječna neto mjesečna zarada u toj zemlji iznosila 23.196 denara, odnosno 377 evra.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jaaa

A troškovi života u Slo i Hr?

Banja Luka!

@Jaaa A jos lazu narod sa 440€ Ja imam platu 500€ A prijavljena na banci 210€ Pa koga lazete vise ,zasto nestanete u zastitu radnika ,za par godina nece biti ko da radi ovde!!!

MONDO REPORTAŽE