• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Škola u Tuzli će sama proizvoditi struju

Autor mondo.ba

Tuzlanska Elektrotehnička škola uskoro će proizvoditi svoju struju i biće nezavisna od od električne enrgije iz Elektroprivrede BiH.

 Solarni paneli u školi Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Škola privodi kraju projekat koji uključuje proizvodnju električne energije korišćenjem solarnih panela, a koji će biti postavljeni na krov zgrade, objavila je je RTV Slon.

"Solarna elektrana će imati sto kilovata. Sada smo u situaciji da trošimo oko 55 kW struje dnevno što znači da je projekat samoisplativ. Imajući u vidu da je kroz sve odbitke poreza ta struja i dalje skuplja u odnosu na onu koju mi sada trošimo. Taj projekat će u narednih 10 godina sam sebe isplatiti," rekao je Selmir Dadanović, direktor Elektrotehničke škole Tuzla.

Ovo je zapravo druga faza projekta koji je započet prije nekoliko mjeseci i u okviru kojeg je urađeno utopljavanje škole, odnosno izmjena stolarije i nova fasada.

Projekat izgradnje solarne elektrane sada je u fazi dobijanja dozvole od Elektroprivrede, a nakon što je dobiju, u realizaciju će krenuti na proljeće ove godine. Bez sanacije krova na školi, solarna elektrana košta 100.000 KM, a osim vlastitog učešća škole, kroz kapitalna ulaganja, projekat će finansirati i Vlada Tuzlanskog kantona.

Projekat je izuzetno značajan i sa naučne strane.

"U edukativnom smislu ima ogroman značaj, jer će učenici imati priliku da vide i kontrolišu i upravljaju na neki način tom elektranom. Biće upućeni u način na koji se proizvodi električna energije iz sunčeve, u način konverzije, način upravljanja, distribuiranja dalje prema elektro-energetskom sistemu,'' kazao je Hasan Halilčević, profesor praktične nastave u Elektrotehničkoj školi Tuzla.

Rukovodstvo planira uvesti novi smjer u školu, "tehničar obnovljivih izvora energije", koje je novitet u školstvu u okviru kojeg će učenici moći da proprate kompletan proces proizvodnje električne energije, prenosi RTV Slon.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE