• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rok ponovo prolongiran: Prerade nafte u Rafineriji nema do kraja godine

Autor MONDO/Brankica Spasenić

Prerada sirove nafte i proizvodnja naftnih derivata u Rafineriji nafte u Brodu, a koja je obustavljena nakon eksplozije prije skoro dvije godine, neće početi do kraja 2020. godine.

 Rok ponovo prolongiran: Prerade nafte u Rafineriji nema do kraja godine Izvor: Željko Svitlica/MONDO

Iako je iz resornog ministarstva više puta najavljivano da će se prerada nafte nastaviti početkom, a zatim i sredinom ove godine, prema posljednjim ingormacijama taj rok je ponovo prolongiran.

Odgovarajući na poslaničko pitanje Zorana Vidića iz Kluba poslanika SDS-a, iz Ministarstva energetike i rudarstva RS su istakli da ruski vlasnici nemaju obavezu da ih obavještavaju o poslovnoj politici, ali da imaju informacije prema kojima je njihov biznis plan da je početak prerade sirove nafte i proizvodnja naftnih derivata planirana do kraja ove godine.

Podsjetili su da je nakon okončanog postupka privatizacije preduzeća naftne industrije, u koje spada i akcionarsko društvo Rafinerija nafte, njen većinski vlasnik ruska kompanija "Zarubežnjeft" iz Moskve.

"Ministarstvo ne raspolaže sa detaljnim informacijama o poslovnoj politici i odllukama tog društva, niti postoji obaveza vlasnika da nas obavještava. S tim u vezi, a na osnovu informacije koju smo dobili od ovog privrednog subjekta, početak prerade sirove nafte i proizvodnja naftnih derivata u 'Rafineriji nafte Brod' a.d. Brod očekuje se nakon realizacije projekta gasifikacije, a to je prema njihovom biznis planu do kraja tekuće 2020. godine. Prirodni gas će zamijeniti mazut u procesu proizvodnje, što će poboljšati ekološke parametre u smislu manje emisija čestica i gasova koji negativno utiču na životnu sredinu", stoji u odgovoru koji potpisuje ministar Petar Đokić.

Ovo nije prvi put da se pitanje prerade sirove nafte i proizivodnje naftnih derivata u Rafineriji u Brodu, aktuelizuje u skupštinskim klupama.

Tako je u oktorbru 2019. godine, ministar Đokić, takođe u skupštini Srpske a nakon posjete Rusiji, istakao kako je dobio uvjeravanja od ruskog ministra Aleksandra Novaka da se Rusi neće povući iz Republike Srpske, kao i da bi Rafinerija trebala ponovo početi sa radom sredinom 2020. godine.

Nešto ranije, u maju 2019. godine, iz Ministarstva energetike i rudarstva RS su tvrdili da je "u toku kapitalni remont u Rafineriji nafte Brod, a paralaleno sa tim i proces tehničkog ispitivanja, kako bi se od januara 2020. godine nastavila proizvodnja u punom obimu".

U Rafineriji nafte je u oktobru 2018. godine izbio požar u kojem je uništeno jedno postrojenje.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE