• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ribnjak "Saničani" na dobošu za dva miliona maraka, ko će biti kupac?

 Bojana Ninković
Autor Bojana Ninković

Dio nekada veoma uspješnog i profitabilnog preduzeće Ribnjak „Saničani“ , nadomak Prijedora , "Nova Banka" prodaje za dva miliona i 150 000 KM, a ko će biti kupac ove, za Prijedor strateški važne firme još uvijek nije poznato.

 Ribnjak "Saničani" na dobošu za dva miliona maraka, ko će biti kupac? Izvor: Olx.ba/Printscreen

"Nova banka a.d. Banja Luka vlasnik je dijela ribnjaka Saničani, te dijela bazena i tehničkih objekta sa restoranom pored ribanjaka. Ostali dijelovi ribnjaka nisu u vlasništvu Banke.Imovina koja je u vlasništvu Banke predstavljala je obezbjeđenje ispunjenja obaveza po kreditu. Obzirom da hipotekarni dužnik nije ispunio svoju dospjelu obavezu, Nova banka je, u skladu sa svojim pravima, namirila svoja potraživanja u vrijednosti založene nekretnine, te oglasila njenu prodaju", kazali su za Mondo u ovoj banci. 

Konkretno, "Nova Banka" je nedavno na zvaničnoj, kao i na poznatoj stranici olx.ba oglasila prodaju ovog preduzeća.

Pročitajte i ovo

„Ribnjak za uzgoj konzumne ribe i mlađi sa pratećim objektima i infrastrukturom, namjenski prilagođeno navedenoj djelatnosti“, stoji između ostalog u oglasu Nove Banke.

Kako je dalje navedeno, imajući u vidu namjenu privrednog kompleksa, otvoreni ribnjak za uzgoj konzumne ribe, ovo je lokacija koja je odabrana sa svim kvalitetima koji su potrebni za ovakav privredni kompleks sa pratećim objektima.

“Formiran je kao samostalna cjelina sa potpuno samostalnom infrastrukturom za objekte i vanjskom infrastrukturom i svim ostalim pratećim elementima samostalne nekretnine. Ribnjak je formiran i uređen 1949. godine, sa vršenim sanacijama pristupnih puteva i uređenjem bazena u više navrata.  Ribnjak se napaja iz prirodnog toka rijeke Sane”, istaknuto je u oglasu,

Površina kompleksa Ribnjaka koji se prodaje iznosi 496.368 metara kvadratnih, od čega bazeni za uzgoj konzumne ribe i riblje mlađi, sa pristupnim putevima iznose 477.138 metara kvadratnih.

Kako pišu “Nezavisne” Rješenjem Okružnog privrednog suda u Prijedoru pokrenut je prethodni postupak za utvrđivanje uslova za otvaranje stečajnog postupka nad prijedorskim ribnjakom "Saničani".

"Pozivaju se povjerioci da privremenom stečajnom upravniku bez odgađanja saopšte koje mjere obezbjeđenja na predmetima imovine stečajnog dužnika zahtijevaju, slijedom čega je potrebno navesti predmet na kojem se zahtijeva mjera obezbjeđenja, vrsta i osnov nastajanja prava obezbjeđenja, kao i obezbijeđeno potraživanje. Povjerioci koji propuste da daju saopštenje ili to svojom krivicom odugovlače ne mogu protiv privremenog stečajnog upravnika po pitanju prava obezbjeđenja ostvariti prava na naknadu štete, osim ako dokažu da je privremeni upravnik znao za postojanje prava obezbjeđenja", navodi se u rješenju.

Prema podacima sa zvanične stranice Poreske uprave RS, ovo preduzeće je zaključno sa 29. februarom ove godine dugovalo 364.085 KM za neplaćene poreze.

Podsjećanja radi, ono po čemu  je ovaj ribnjak  poslednjih godina postao posebno poznat nije njegova primarna djelatnost odnosno uzgoj ribe, nego brojne kontroverze.

Sve je kulminiralo prošle godine u martu kada su radnici zbog dugovanja obustavili izlov, a 2016. godine su Vode Srpske ovom preduzeću  oduzele vodnu dozvolu zbog neispunjavanja neadekvatnog održavanja, a Poreska uprava im je blokirala račune.

PU Prijedor je 2018. godine Radu Ratkovca i Pavlu Vurunu kao rukovodioce prijavila Okružnom tužilaštvu u Prijedoru zbog sumnje da su preduzeće oštetili za 762.000 KM.

Inače, Radojica Ratkovac je privatizacijom postao vlasnik ribnjaka, a posjeduje i ribnjak u Prnjavoru, koji je takođe doveo do stečaja. 

Ništa bolja sudbina nije zadesila ni gipsaru "Volari" u Šipovu, koja je takođe u njegovom vlasništvu i nalazi se pred stečajem, dok banja “Guber” kod Srebrenice koju je kupio 2008. godine pod njegovim upravom nikada nije zaživjela.

Pitanje koje zanima brojne Prijedorčane je u čiijim rukama će na kraju zaživjeti preduzeće iz kojeg je nekad izlovljavano i po 1.500 tona ribe, a koje je za ovu lokalnu zajednicu, a i šire, kako smatraju, od strateškog značaja. 

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE