• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog dva nova smjera: Vlada povećala kvotu za upis studenata u RS

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Vlada Republike Srpske odlučila je danas da broj upisanih studenata u prvu godinu studija prvog i drugog ciklusa u akademskoj 2024/25. godini bude povećan sa dosadašnjih 4.705 na 4.730.

 4.jpg Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Ovom odlukom odobrava se upis 1.850 studenata na Univerzitet u Istočnom Sarajevu, i to na redovan studij 1.234 studenta čije se školovanje finansira iz budžeta, 196 studenata koji sami finansiraju svoje školovanje i 298 studenata stranih državljana, te 122 studenta na vanredni studij.

Iz Biroa Vlade za odnose s javnošću saopšteno je da se izmjeni prethodne odluke pristupilo zbog povećanja broja studenata čiji se broj utvrđuje za upis u prvu godinu prvog ciklusa studija u akademskoj 2024/25. godini na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

Razlog za navedeno povećanje broja studenata nalazi se u činjenici da je studijski program prvog ciklusa studija Inženjerstvo informacionih sistema i tehnologija Fakulteta za proizvodnju i menadžment u Trebinju, naknadno dobio dozvolu za izvođenje.

Prema tome, zbog pristiglog prijedloga Univerziteta u Istočnom Sarajevu za izmjenu broja studenata koji se upisuju u prvu godinu prvog ciklusa studija, pristupilo se izmjenama ranije odluke.

Iz Vlade napominju da je došlo do povećanja broja studenata koji su obuhvaćeni ranije donesenom odlukom na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, a posebno u okviru kategorije budžet za ukupno 20 upisnih mjesta na prvom ciklusu studija na pomenutoj organizacionoj jedinici Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Vlada Republike Srpske dala je saglasnost Ministarstvu prosvjete i kulture da izvrši prenos prava vlasništva sa nematerijalne neproizvedene opreme u pripremi na osnovne škole, srednje škole i institucije specijalnog umjetničkog obrazovanja i vaspitanja u iznosu od 499.401 KM.

Ministarstvo prosvjete i kulture je u toku 2015. godine realizovalo projekat "Implementacija i održavanje jedinstvenog poslovnog informacionog sistema u institucijama osnovnog i srednjeg obrazovanja u Republici Srpskoj – Aplikativni softver".

Realizacijom ovog projekta, sve javne institucije osnovnog i srednjeg obrazovanja, pa samim tim i Ministarstvo, dobile su na raspolaganje standardizovan i integrisan informacioni sistem koji je obuhvatio najnovija tehnološka i zakonska rješenja, te osigurao najbolju tehničku podršku njegovom funkcionisanju.

Povezano

Poslovni informacioni sistem obuhvata kompletno finansijsko poslovanje škola kroz ljudske resurse, plan i program rada škole, finansijsko knjigovodstvo, fakture i osnovna sredstva.

Uzimajući u obzir važnost poslovnog informacionog sistema, Ministarstvo je odlučno u namjeri da sistem održi ažurnim, stabilnim i u skladu sa tehnološkim promjenama konstantno da radi na njegovom unapređenju.

Projekat "Opremanje osnovnih škola IKT opremom i implementacija bežične internet mreže u svim školama – faza prva" u okviru koga je planirana realizacija nabavke licenci za nadograđene module poslovnog informacionog sistema, nastavak je realizacije projekta "Opremanje vaspitno-obrazovnih ustanova u Republici Srpskoj računarskom opremom i softverom".

Cilj ovog projekta je da se isporukom trajnih licenci za nadograđene module poslovnog informacionog sistema izvrše tehnološka i funkcionalna unapređenja sistema.

Na taj način bi svi korisnici sistema na raspolaganju imali savremen i efikasan informacioni sistem, koji će zadovoljavati zakonske i sve druge propisane okvire poslovanja obrazovih ustanova, a Ministarstvu omogućiti još bolje finansijske analize, predikcije i planiranja.

Vlada Srpske razriješila je Miodraga Lončarevića funkcije vršioca dužnosti direktora Turističke organizacije Republike Srpske, zbog isteka perioda na koji je imenovan, te na tu funkciju imenovala Kostadina Vasića na period od dva mjeseca.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

amba sad

kako je promaklo da Eu i uk u us sve okrenu u kapitalizam a eto studente finansira Republika Srpska i Federacija i nemora ni BiH centrala i ti studenti mogu otici naravno kad entiteti plate specijazaciju u ove tri unije mogu tu i ostati i praviti bogate bogatijim a nama sole pamet o pravdi i postenju i demokrativnom susravu gdje Kain vlada a Avelj je gubitmik

MONDO REPORTAŽE