• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Međunarodni dan borbe protiv korupcije: Još jedna loša godina za BiH

Autori mondo.ba Autori Dragana Božić

BiH se po indeksu percepcije korupcije nalazi na 89. mjestu od ukupno 180 zemalja i dijeli poziciju sa Indonezijom, Šri Lankom i Svazilendom, saopštio je danas, na Međunarodni dan borbe protiv korupcije, Transparensi internešnal BiH.

 BiH korupcija, borba protiv korupcije Izvor: Gettyimages, Kritchanut/iStockphoto

Prema listi koju TI BiH objavljuje svake godine, a tiče se indeksa percepcije korupcije (CPI), Bosna i Hercegovina je, u odnosu na prethodnu godinu, nazadovala na ovoj listi, što je pokazatelj neefikasne borbe protiv korupcije u našoj zemlji.

Možda će vas zanimati

“Posljedice rasprostranjene korupcije manifestuju se na urušavanje demokratskih standarda i odsustvo ekonomskog razvoja, a u posljednje vrijeme imamo i sve izraženije nezadovoljstvo građana na šta vlast odgovara represijom”, rekao je Srđan Traljić iz Transparensi internešnala BiH.

Prema njegovim riječima TI BIH je u više navrata predlagao konkretne mjere za suzbijanje korupcije.

“Te mjere se prije svega odnose na lustraciju u pravosuđu i agencijama za provođenje zakona, sistemske analize funkcionisanja javnog sektora - posebno javnih preduzeća, kako bi se otklonile ključne prepreke u funkcionisanju, te jačanje zakona usmjerenih na sprečavanje političke korupcije (Izborni zakon, Zakon o finansiranju politikih partija, Zakon o javnim nabavkama, zakoni o sukobu interesa, itd.)”, istakao je Traljić.

Prijave

Tokom prošle godine TI BiH primio je 1334 poziva na liniju za prijavu korupcije. Najveći broj prijava odnosio se na korupciju u pravosuđu, obrazovanju i javnoj upravi.

Direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Hasim Šabotić, danas je za Srnu izjavio da, BiH ima zaokružen strateški okvir borbe protiv korupcije, dok je u suštini evidentno nepostojanje jasnih kanala komunikacije i saradnje između različitih nivoa vlasti i institucija koje se bave ovom problematikom.

"Nedostatak političke i druge volje, neispunjavanje preuzetih međunarodnih obaveza, kompleksnost političkog sistema i nedostatak sistematičnosti i koordinacije u zemlji, uveliko otežavaju borbu protiv korupcije", naglasio je Šabotić i dodao da je u novoj Strategiji posebno naglašena potreba za boljom koordinacijom svih nivoa vlasti za efikasno suzbijanje korupcije.

Prema njegovim riječima, u novoj Strategiji posebno je naglašeno da tijela za prevenciju korupcije, njih 14, na svim nivoima vlasti moraju biti stalne, nezavisne institucije sa jasnim i ambicioznim mandatom i odgovarajućim resursima.

"Poražavajuće je da svi nivoi vlasti u BiH pokazuju znakove političke zarobljenosti, što direktno utiče na svakodnevni život građana, posebno u oblasti zdravstva, obrazovanja, zapošljavanja, javnih nabavki", istakao je Šabotić i dodao da je za aktivno unapređenje integriteta i borbu protiv korupcije potrebna čvrsta politička opredijeljenost.

EU je u ovoj godini u projekte borbe protv korupcije u BiH uložila 3,5 miliona evra, rekao je zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Haldun Sino.

Da je borba protiv korupcije neefikasna pokazao je i izvještaj o radu tužilaštava u Republici Srpskoj za 2018. godinu.

Posebno je istaknuta problematika istraga, procesuiranja i kažnjavanja krivičnih djela korupcije.

U izvještaju koji potpisuje glavni republički tužilac u Srpskoj Mahmut Švraka, navodi se da procesuiranje učinilaca koruptivnih krivičnih djela još uvijek nije zadovoljavajuće, te da analize pokazuju da je praksa izricanja blagih kazni, prvenstveno uslovnih osuda, najviše izražena kod krivičnih djela korupcije.

MUP RS: Za deset mjeseci ove godine procesuirano 217 krivičnih djela

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske za 10 mjeseci ove godine procesuiralo je 217 krivičnih djela koruptivnog karaktera, od čega je 66 djela procesuirala Policijska uprava Banjaluka, rekao je načelnik Odjeljenja za privredni kriminalitet u Policijskoj upravi Banjaluka Miroslav Kalabić.

Kalabić je rekao povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije da se korupcija u javnom sektoru može anonimno prijaviti putem aplikacije na internet sajtu MUP-a Srpske.

"Korupcija se može prijaviti i putem besplatnih telefonskih linija 122 i 051/219-300", naveo je Kalabić novinarima i dodao da je propisana zakonska zaštita lica koja prijavljuju korupciju.

On je istakao da je Vlada Srpske lani donijela Strategiju i Akcioni plan borbe protiv korupcije, a Ministarstvo unutrašnjih poslova, kao jedan od nosilaca ovih aktivnosti, provjerava svaku prijavu u vezi sa korupcijom, procesuira je i obavještava o tome nadležna tužilaštva i sudske organe.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE