• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Propao veto Bošnjaka, Džombić ipak premijer

Ustavni sud RS odlučio je da Aleksandar Džombić može da bude predsjednik Vlade RS. SDA i SDP - nelegitimna odluka Ustavnog suda.

 Propao veto Bošnjaka, Džombić ipak premijer Izvor: MONDO

Vijeće je utvrdilo da osporenom odlukom nije povrijeđen interes bošnjačkog naroda, jer se od navedenih funkcija najviše dvije mogu popuniti iz reda reda jednog konstitutivnog naroda ili iz reda ostalih, saopšteno je iz Ustavnog suda RS.

Time što je izabran za predsjednika Vlade predstavnik iz reda srpskog naroda, Vijeće smatra da Narodna skupština nije povrijedila definiciju iz člana 69. Ustava RS jer se upravo kretala u okviru navedene norme.

Izborom predsjednika Vlade izvršen je izbor drugog člana iz reda srpskog naroda na neke od funkcija člana 69. Ustava što je u skladu sa pomenutom ustavnom odredbom, navodi se u saopštenju.

Klub delegata bošnjačkog naroda smatra da je odlukom o izboru predsjednika Vlade povrijeđen vitalni interes Bošnjaka jer je onemogućeno njihovo pravo da budu adekvatno zastupljeni u zakonodavnim, izvršnim i pravosudnim organima vlasti i u procesu donošenja odluka.

Time su, kako navodi Klub Bošnjaka, povrijeđene odredbe Ustava RS o zastupljenosti konstitutivnih naroda na izabranim funkcijama, jer je isključivanjem Bošnjaka sa svih šest funkcija izvršena diskriminacija bošnjačkog naroda.

Narodna skupština RS izabrala je na sjednici održanoj 29. decembra prošle godine Vladu i premijera Aleksandra Džombića.

Klub Bošnjaka uložio je prigovor o povredi vitalnog nacionalnog interesa pri izboru Vlade i premijera, da bi na sjednici Vijeća naroda 10. januara povukao dio prigovora koji se odnosi na sastav Vlade.

Predsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske Momir Malić ocijenio je da je očekivana odluka Ustavnog suda RS, prema kojoj nije povrijeđen vitalni interes Bošnjaka izborom Aleksandra Džombića za predsjednika Vlade Srpske.


"Drugačiju odluku nisam ni očekivao. Bošnjaci su sa političkog terena na kome smo se mogli dogovoriti o imenovanju predsjedavajućeg Vijeća naroda RS, tražili pravno rješenje situacije povukavši pitanje izbora Džombića za predsjednika Vlade RS", rekao je Malić Srni.

On je podsjetio da su predstavnici srskog naroda u Vijeću naroda RS nudili da se neko iz reda bošnjačkog naroda kandiduje za funkciju predsjedavajućeg Vijeća naroda, osim delegata iz SDP-a BiH, ali da je to nekritički odbačeno.

"Ustav RS nije povrijeđen izborom dva funkcionera iz reda srpskog naroda, a da pritom nije izabran nijedan Bošnjak", dodao je Malić.

Predsjednik Ustavnog suda RS Mirko Zovko rekao je da je, odlukom ovog suda da izborom Aleksandra Džombića za predsjednika Vlade RS nije povrijeđen vitalni interes Bošnjaka, potvrđen izbor nove Vlade i premijera Srpske.


On je istakao da je odluka o izboru predsjednika Vlade RS donesena u skladu sa Ustavom RS, jer su tako najviše dvije od šest ključnih funkcija pripale predstavniku jednog konstitutivnog naroda.

SDA i SDP: NELEGITIMNA ODLUKA USTAVNOG SUDA RS

Stranka demokratske akcije (SDA) saopštila je da je nelegitimna današnja odluka Ustavnog suda Republike Srpske koji je odlučio da izborom Aleksandra Džombića za predsjednika Vlade RS nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda u tom entitetu.

Kako je navedeno, SDA nije iznenađena odlukom Vijeća za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS kojom je odbačen prigovor bošnjačkog kluba u Veću naroda RS u vezi s izborom predsednika Vlade RS Džombića, jer njome nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

"Ovakav ishod je očekivan s obzirom na diskriminatorske odredbe Poslovnika o radu i način odlučivanja Ustavnog suda RS. Većem broju sudija Ustavnog suda RS je istekao mandat i oni nisu mogli učestvovati u donošenju odluke koja je zato nelegitimna s pravnog stanovišta", kaže se u saopštenju SDA.


Odbor za pravna pitanja Saveta SDA razmotriće ovu situaciju i predložiti konkretne pravne mjere ovlašćenim predlagačima kod Ustavnog suda BiH, saopštila je SDA.

Identičan stav je dao i delegat Socijaldemokratske partije u bošnajčkom klubu Vijeća naroda RS Mirsad Đapo, koji je kazao da su argumenti na njihovoj strani jer na nijednoj od šest ključnih funkcija na koje se vrše imenovanja u RS nema ni jednog predstavnika bošnajčkog naroda.

Radi se o predsjedniku Narodne skupštine, vlade, predsjedavajućeg Vijeća naroda, Ustavnog i Vrhovnog suda, kao i finkciji republičkog tužioca.

Đapo je podsjetio da su delegati bošnjačkog kluba Ustavnom sudu RS podnijeli i zahtjev za ocjenu ustavnosti izbora rukovodstva Veća naroda RS, koje je izabrano bez njihovog prisustva, kao i inicijativu za ocjenu Poslovnika o radu Ustavnog suda RS.


On je najavio da će se bošnjački klub uskoro pozabaviti i sudijama Ustavnog suda RS, u kojem je šestoro sudija starije od 70 godina.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE